Senatorul PNL Florin Cîțu și avocații săi au mers luni în sala Comisiei juridice din Senat unde au studiat cele 27 de volume întocmite de DNA în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19.

UPDATE

După aproximativ trei ore, Florin Cîțu a declarat în fața presei că a studiat dosarul și o va face și marți. El nu a vrut să comenteze de ce a semnat când era premier achiziția de doze suplimentare de vaccin, cu toate că au fost miniștri care i-au spus atunci că sunt prea multe vaccinuri.

De asemenea, Cîțu a transmis că el și-a exercitat atribuțiile de premier în conformitate cu legislația. Nu a vrut să spună nici dacă s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis când a decis să cumpere vaccinuri.

Întrebat dacă își dă demisia din grupul senatorial al PNL, el a spus că nu, iar în discuția cu Nicolae Ciucă nu s-a vorbit despre nicio demisie.

"Dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat, dar nu am", a continuat el.

Florin Cîțu a mai declarat că este "foarte bine" că PNL susține ridicarea imunității sale, pentru că "trebuie să dăm voie anchetei să meargă mai departe" și chiar el le va cere colegilor să voteze "pentru" aprobarea cererii DNA de a-l ancheta.

+++

Florin Cîțu a sosit în jurul orei 13:00 la Comisia juridică din Senat alături de avocați, iar presa nu are acces în sală.

Reamintim că DNA a cerut joi ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul privind achiziția vaccinurilor anti-COVID.

Procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Biroul permanent al Senatului a decis luni ca solicitarea DNA să intre miercuri în dezbaterea plenului. Tot până miercuri, Comisia juridică trebuie să decidă dacă încuviințează ridicarea imunității sau nu.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus imediat după anunțul DNA, la Digi24, că PNL va vota în Senat pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu.

„În momentul în care vom primi documentele DNA, am obligativitatea, ca președinte al Senatului, să convoc Biroul Permanent și apoi să fie înaintate Comisiei Juridice, care va întocmi un raport. Raportul va merge apoi în plen pentru aprobare. Vom proceda ca până acum, acordând votul pentru a lăsa justiția să-și facă treaba. Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată și vor lua decizia cum au făcut și până acum în interiorul partidului”, a spus Ciucă.