Premierul Florin Cîțu a revenit sâmbătă cu mai multe precizări despre incidentul de acum 20 de ani din SUA, atunci când a fost arestat timp de două zile pentru că a fost prins la volan sub influența băuturilor alcoolice.

"Am văzut că în spațiul public a  rămas în discuție greșeala mea făcută acum aproape 21 de ani în SUA și aș vrea să mai iau câteva întrebări despre acel eveniment", a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Întrebat dacă atunci când a solicitat certificatul ORNIS a precizat incidentul, premierul a răspuns: "În România, pentru președinte, premier, miniștri, demnitari nu se face o cerere la ORNIS. Avem acces la ele fără certificat".

Chestionat și dacă președintele Iohannis și liderul PNL, Ludovic Orban, au fost informați despre incident, Florin Cîțu a comentat: "Nu am adus discuție acest eveniment cu domnul președinte. Un coleg mi-a spus că acum câteva luni de zile i-a arătat lui Ludovic Orban această hârtie, deci presupun că avea această informație".

După ce a confirmat informația acum câteva zile, Cîțu a spus că a discutat cu Klaus Iohannis, dar nu se califică la o faptă penală ceea ce a făcut în statul Iowa.

"Nu m-am gândit niciun moment la demisie. În continuare avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt. Un eveniment care s-a întâmplat acum 21 de ani și pe care îl regret. Nu are niciun fel de implicații pentru ceea ce facem astăzi", a declarat prim-ministrul.

Acesta a mai spus că de atunci nu s-a mai urcat băut la volan și le transmite tinerilor că nu susține un astfel de comportament. Cîțu a mai adăugat că poate ar fi bine ca și în România legislația să fie mai dură în astfel de cazuri.

Premierul nu mai știe ce a băut, dar crede că a consumat bere și nu este sigur dacă a stat 48 de ore în închisoare sau mai puțin.

Citește și: Cîțu a recunoscut că acum 20 de ani a fost închis în SUA pentru că a fost prins beat la volan

El a mai explicat că speța respectivă în legislația română este penală, însă în SUA este considerată delict.

Florin Cîțu a mai afirmat și că și-a vândut mașina cu aproximativ 1.500 de dolari pentru a plăti amenda și posibil să fi luat și un credit pentru a achita restul costurilor, dar nu este sigur.

Premierul consideră că liberalii pot avea încredere în el după acest incident, iar din 25 septembrie PNL va avea la conducere "un om care a lucrat și în privat, care a studiat în SUA, care a lucrat la BEI și care peste tot și-a făcut treaba".

Întrebat dacă în momentul arestării a fost încătușat, Cîțu a răspuns că nu își mai amintește.