Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că în România urmează să fie construite trei centre pentru tratarea marilor arși, printr-un program cu Banca Mondială.

"Am cerut un raport Ministerului Sănătății în ceea ce privește capacitatea statului român de a îngriji marii arși. În ședința de Guvern a fost prezentat acest raport. (...) Un semn bun din raport este că se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș, iar finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială", a anunțat Florin Cîțu la finalul ședinței Executivului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Monica Althamer a declarat că anul, 10.000 pacienți se prezintă la spitale cu leziuni produse de arsuri, dintre care 4.000 rămân internați pentru tratament. De asemenea, din totalul celor care se prezintă în unitățile medicale, până la 1.500 sunt diagnosticați cu arsuri de gravitate medie sau severă.

În prezent, România ar avea nevoie de aproximativ 70 de paturi pentru marii arși, a mai spus Althamer, însă acum există doar 24. 

"În perioada 2016-2020 au fost transferați 40 de pacienți, anul acesta 12 pacienți cu arsuri severe au fost transferați. În ceea ce privește situația viitoare a pacienților cu arsuri, trei centre sunt în construcție printr-un program al Băncii Mondiale. Vorbim de o investiție de 190 de milioane de euro. Termenul de finalizare ar trebui să fie 2024, iar în această toamnă se stabilesc constructorii", a mai precizat secretarul de stat.