Președintele PNL, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu au ieșit luni într-o conferință de presă cu mesaje ce se doreau a fi de calmare a tensiunilor din Coaliție, dar și cu atacuri la adresa partenerilor din USR PLUS.

Ludovic Orban a declarat la finalul ședinței Biroului Executiv că Florin Cîțu beneficiază de "susținere totală" din partea partidului și "nici nu se pune în discuție vreo secundă schimbarea configurației politice".

"Noi nu ne jucăm cu România. Atâta timp cât am hotărât că premierul este Florin Cîțu, suntem serioși, consecvenți și mergem mai departe. Îndemnul nostru către partenerii de Coaliție este să lăsăm de-o parte ceea ce ne separă și să ne concentrăm pe ce așteaptă românii", a mai spus Orban.

Întrebat dacă ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ar putea fi remaniat după ce i-a spus că este un "zombie politic", premierul a spus: "Evaluarea se va face pe baza performanței, pe baza a cea ce fac, nu pe baza a ceea ce spun".

Totuși, potrivit unor surse din cadrul ședinței, premierul le-a spus colegilor liberali că orice ministru care îl mai critică pe el sau pe alți membri ai Guvernului va fi remaniat "imediat".

Potrivit acelorași surse, și Orban le-a transmis în ședință colegilor să nu intre în jocul celor din USR PLUS.

Întrebat ulterior de presă dacă a spus asta în ședință, Florin Cîțu a evitat să dea un răspuns.

Și Ludovic Orban consideră că în "logica democrațiilor" nu există ministru care să atace premierul sau un coleg de Coaliție.

"În momentul în care un ministru își atacă un coleg de Guvern, cu atât mai mult își atacă premierul, înseamnă că nu mai vrea să facă parte din Guvernul respectiv. Este total nefiresc, profund dăunător să își permită unul sau altul să dea declarații împotriva premierului", a explicat Ludovic Orban.

Șeful PNL a mai transmis că tot în "logica" de funcționare a Guvernului se înscrie și faptul că un ministru care îl atacă pe premier trebuie să plece acasă.

Ludovic Orban a mai comentat că este mult spus faptul că acum se confruntă cu o criză Coaliția, ci este mai mult "o reacție emoțională, o reacție care a ținut mai mult de lipsa de experiență în exercitarea guvernării, pentru o decizie salutară și necesară a premierului (revocarea lui Voiculescu - n.r.)".

Premierul a mai completat că este convins că în scurt timp va primi o propunere de "ministru competent" la Sănătate.

Referitor la documentul privind grupul de lucru anunțat de Vlad Voiculescu privind raportarea deceselor de COVID, Florin Cîțu a afirmat că acela nu este un document, ci "o coală de hârtie", iar premierul României nu are cum să semneze așa ceva.

Luni după-amiază, liderii Coaliției PNL, USR PLUS și UDMR urmează să se întâlnească înt-o ședință pentru a găsi o cale amiabilă de rezolvare a problemelor apărute după demiterea lui Vlad Voiculescu. Întrebat ce se întâmplă dacă la această ședință nu vor ajunge la un consens, Florin Cîțu s-a arătat încrezător că miercuri, când are loc ședința de Guvern, vor fi prezenți toți miniștrii.