Premierul Florin Cîțu vrea ca noul an școlar să se desfășoare cu prezență fizică, dar și ca festivitățile de început de an "să fie cât mai aproape de normalitate".

"Pregătim deschiderea anului școlar. Vreau ca anul acesta să fie cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca să fie așa. Am trecut anul trecut prin multe și am învățat multe, dar nu aveam vaccin.", a declarat Florin Cîțu la finalul unei ședințe de lucru pe tema vaccinării copiilogovr.

Florin Cîțu a mai cerut ca festivitățile de deschidere a noului an școlar "să fie cât mai aproape de normalitate".

Sorin Cîmpeanu a afirmat ulterior că festivitățile se pot face în spații deschise, cu o durată de o ora, o oră și jumătate. Totodată, masca de protecție va fi obligatorie pe durata acestor evenimente.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că masca rămâne obligatorie în școli pentru copiii peste 6 ani. De asemenea, în spațiile deschise nu va mai fi considerată obligatorie.

Masca nu trebuie purtată nici pentru activități sportive în spații deschise, iar pentru cele în spații închise se va decide în funcție de incidența COVID-19 din localitatea respectivă.

Întrebat cum se va desfășura școala dacă rata de incidență trece de 6/1,000, Sorin Cîmpeanu a spus: "Luăm în calcul ca preșcolarii să poată participa la școala, iar clasele I-VI, elevi sub 12 ani care nu pot fi vaccinați, trebuie să treacă în online. La clasele VII - XIII vom vedea dacă modificăm regula și le dăm beneficii celor vaccinați, adică să li se permită să vină fizic la școală".

De asemenea, dacă un elevi vaccinat se infectează, ministrul Educației a precizat că toți colegii acestuia trebuie să se testeze. Dacă nu se testează, toată clasa va face școala online, În funcție de rezultatele testelor, cei vaccinați și negativi pot continua orele cu prezență fizică.

Pentru profesorii care nu vor să se vaccineze și nici nu vor să se testeze la fiecare 72 de ore cu teste puse la dispoziție prin DSP-uri, Sorin Cîmpeanu le-a transmis că pot "să se odihnească puțin" până la scăderea ratei de infectare.

Ministrul Educației a mai anunțat că de luni va fi desemnat în fiecare școală un reprezentat care va discuta cu elevii și cu părinții despre beneficiile vaccinării. La aceste discuții interactive, așa cum le-a numit Cîmpeanu, va participa și un reprezentat DSP.

+++

La ședință a participat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Adriana Pistol, și consilierul prezidențial Ligia Deca.