Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13 din ianuarie 2017, adoptată cu scopul de a-l salva pe Liviu Dragnea de închisoare, e în continuare președintele Consiliului Legislativ, desi PNL a promis în campania electorală din 2020 că-l va schimba.

Potrivit news.ro, Florin Iordache încasează lunar de la Consiliul Legislativ 4.400 de euro (aproximativ 22.000 de lei).

În calitate de ministru al Justiției în Guvernul Grindeanu, Florin Iordache a inițiat Ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea, cu scopul de a-l scăpa de închisoare pe șeful său de partid, Liviu Dragnea. În seara zilei de 31 ianuarie, întrebat insistent de jurnaliști despre OUG 13, Florin Iordache se remarca prin celebra replica: „Altă întrebare!”.

Câteva zile mai târziu, pe fondul protestelor masive de stradă, Guvernul abroga OUG 13, iar Florin Iordache demisionează din Executiv. 

Odată cu instalarea lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD, Florin Iordache a intrat în dizgrația noii conduceri, prin urmare nu a mai prins un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020. Însă partidul nu l-a lăsat șomer și i-a găsit imediat o sinecură: în toamna anului 2020, PSD l-a impus pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, instituție care avizează consultativ orice proiect de lege. Astfel, fostul ministru al Justiției a fost ”pedepsit” cu un salariu lunar de 22.000 de lei lunar (4.400 de euro). 

Legea de funcționare a Consiliului Legislativ nu prevede o limită de mandat pentru șeful instituției și nici o procedură prin care acesta să poată fi revocat. Așadar, Florin Iordache a fost numit pe viață la șefia Consiliului Legislativ. Spre exemplul Dragoș Iliescu, predecesorul lui Florin Iordache, a condus instituția timp de 17 ani, până a ieșit la pensie. 

În campania pentru alegerile legislative din 2020, liderii PNL au promis că de îndată ce vor avea o majoritate parlamentară vor modifica legea și, odată cu actul normativ, îl vor îndepărta pe Florin Iordache de la șefia Consiliului Legislativ.

Potrivit unor surse politice citate de news.ro, liberalii aveau pregătit și un înlocuitor: fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. 

De la finalul lunii decembrie 2020, PNL a format o majoritate parlamentară solidă alături de USR și de UDMR, însă revocarea lui Florin Iordache din funcția de președinte al Consiliului Legislativ nu a mai fost, în mod surprinzător, pe lista de priorități, deși modificarea legii era o simplă formalitate.

Ulterior, după căderea Guvernului Cîțu, președintele Klaus Iohannis a susținut formarea unei coaliții de guvernare PNL-PSD, prin urmare, odată cu revenirea la putere a social-democraților, Florin Iordache are funcția garantată.


Florin Iordache, "consolat pe viață" de Parlament cu șefia Consiliului Legislativ

Mai mult pe EurActiv »