Liderul PNL, Ludovic Orban, susține că, după cum arată votul prin care Florin Iordache a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ, nu există altă posibilitate decât că acesta a fost votat și de USR. Dan Barna spune că acuzațiile sunt absurde.

"Să pui în fruntea Consiliului Legislativ pe cel care s-a afirmat ca fiind violatorul justiției, omul care a scos milioane de oameni în stradă prin proiectele aberante în domeniul justiției, eu nu pot să înțeleg. Îmi arată clar că PSD și cei care au votat alături de PSD sunt în pragul nebuniei și nu mai au nicio legătură cu realitatea opțiunilor românilor", a explicat Ludovic Orban.

Întrebat dacă Florin Iordache a ajuns președinte al Consiliului Legislativ și cu voturile USR, Orban a replicat: "După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate. Dacă ne uităm la voturile lui Iordache și la voturile candidatului USR la vicepreședintele Consiliului Legislativ asta este concluzia care se poate trage".

Orban a mai spus că toate voturile PNL au mers către candidatul susținut de partid, adică fostul șef al CCR, Augustin Zegrean. El a mai susținut că liberalii au solicitat prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru Consiliul Legislativ.

"Am sperat că se poate purta o discuție și că PSD nu se va încăpățâna în a-l nominaliza pe Iordache, în sfidarea întregii societăți românești, dar asta contează mai puțin. Noi am avut candidat. Noi am avut un candidat serios, un candidat care a condus CCR, un candidat care are cariera profesională și expertiza necesară ca să îl recomande pentru ocuparea unei funcții atât de importante, cum este funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Din păcate, singurii parlamentari care au votat cu domnul Zegrean, au fost parlamentarii PNL. Cum au votat ceilalți, se poate vedea pe voturi", a precizat acesta.

Președintele USR, Dan Barna, susține că acuzațiile PNL sunt absurde, iar afirmația că USR a votat vreodată cu Iordache este "o glumă".

Într-o postare pe Facebook, Barna scrie că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute de Parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

"Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin", scrie șeful USR.

El mai susține că USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL, Florin Roman, a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean.

"Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache", a mai adăugat Barna.

Totodată, el anunță și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

La scurt timp după, Florin Roman a anunțat și el că PNL atacă la CCR alegerea lui Florin Iordache.

"Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR și dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii juriști vor depune rapid sesizarea la CCR", a transmis Roman.

Și deputatul USR Cătălin Drulă acuză "minciuni ale propagandei peneliste față de USR".

Ce spune Drulă:

"Minciuna 1 - PNL: "USR l-a votat pe Iordache”. Realitatea: PNL l-a votat pe Iordache, USR l-a votat pe Zegrean. 

Minciuna 2 - PNL: "USR a asigurat cvorum pt Iordache”. Realitatea: PNL a asigurat de 2 ori mai mult cvorum și din cauză că n-au vrut să ne sincronizăm au făcut imposiblă amânarea numirilor pentru următorul parlament.

Minciuna 3 - PNL: "USR a făcut blat cu PSD”. Realitatea: Nu am făcut absolut nicio înțelegere, nici cu PSD, nici cu PNL. PNL ȘI PSD FĂCUSERĂ BLAT ieri dimineață. Un blat care a picat în ultimul moment din cauza unui refuz al domnului Zegrean", a scris Drulă pe pagina lui de Facebook.

La rândul său, PMP se întreabă dacă se prefigurează o posibilă guvernare PSD-USR și dac "n-ar fi exclus ca USR să-l susțină și pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier".

"Trocul rușinos dintre PSD și USR prin care autorul OUG 13, Florin "altă întrebare" Iordache, a devenit președinte pe viață al Consiliului Legislativ reprezintă hârtia de turnesol care ne arată că "oamenii noi din politică" plănuiesc să guverneze, după alegerile parlamentare, chiar cu politicienii metehnelor vechi, cu cei pe care pretind că vor să-i înlocuiască. Numărul de voturi favorabile pentru Iordache, propus de PSD, și Dircă, propus de USR (185 și 174), arată că aceeași majoritate i-a ales pe amândoi, oricât ar încerca propagandiștii USR să facă să pară că negrul este alb", a transmis PMP printr-un comunicat de presă.

Partidul condus de Eugen Tomac acuză că asistăm la al doilea moment în care alianță PSD - USR își "vădește pe stânga eșichierului politic interesele comune, aparent împotriva firii, se devoalează ca fiind o forță motrice toxică în Parlament".

PMP susține că prima dată a fost o "mobilizarea ieșită din comun" a celor din USR în a-l alege pe Niculae Bădălău la Curtea de Conturi.

+++

"Recompensa" primită Florin Iordache vine după ce organizația PSD Olt, condusă de Paul Stănescu și din care Iordache face parte, nu-l mai susține pentru un nou mandat în Parlament.

Mandatul pentru șefia Consiliului Legislativ este pe viață, iar președintele, numit prin votul comun al senatorilor și deputaților, nu poate fi revocat în niciun fel. 

Florin Iordache, "consolat pe viață" de Parlament cu șefia Consiliului Legislativ

Mai mult pe EurActiv »