Ludovic Orban și-a depus oficial miercuri, la Secretariatul General, demisia de la conducerea Camerei Deputaților.

"Ce gândesc spun și ce spun fac. Am anunțat încă din campania internă că, dacă nu voi fi ales președinte al PNL, îmi voi depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. În urmă cu 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul permanant și Secretarul general", a anunțat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, în prezent atribuțiile de președinte al Camerei nu vor fi preluate de nimeni, iar vacantarea postului trebuie făcută în plen.

Orban a adăugat că demisia reprezintă pentru el "o eliberare și un nou început" și se simte liber să reprezinte voința exprimată de cetățeni la alegeri.

Întrebat dacă printr-un nou început se referă la faptul că pleacă din PNL și își face partid, Ludovic Orban a explicat că se referă că va continua să facă ceea ce face de 30 de ani. Totuși, acțiunile sale depind de ceea ce se întâmplă în viitor, iar dacă se persistă în "ambiția nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu", el nu poate fi parte a unui proiect împotriva democrației.

Printre motivele pentru care a demisionat, Ludovic Orban a spus că se numără și faptul că "gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu, în frunte cu Iohannis, a impus o conducere împotriva voinței membrilor PNL și a alegătorilor". Un alt motiv este că nu poate să fie părtaș la "decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL".

De asemenea, acesta a spus că nu ar mai vota niciodată învestirea lui Florin Cîțu în funcția de premier. "Dacă aș fi fost în locul lui, eu mi-aș fi dat demisia pentru a evita criza politică", a comentat fostul lider al PNL.

Ilie Bolojan, Siegfried Mureșan sau Violeta Alexandru sunt numele pe care Orban le-a vehiculat pentru funcția de premier. 

Epopeea demisiei lui Orban 

Pe 25 septembrie, imediat după ce a aflat că a pierdut în fața lui Florin Cîțu șefia PNL, Ludovic Orban a anunțat că va demisiona de la conducerea Camerei Deputaților și rupe orice parteneriat cu președintele Klaus Iohannis.

"Demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni, la prima oră, pe masa președintelui-ales, Florin Cîțu și vreau să vă mai spun un lucru: din momentul de față, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat", a spus Ludovic Orban pe scena de la Romexpo, imediat după ce s-a anunțat rezultatul votului de la Congres.

La câteva zile după, Orban a declarat că și-a depus demisia pe masa liderului PNL, Florin Cîțu, iar dacă în 15 zile acesta nu o depune la Secretariatul General al Camerei, atunci o va face el. Termenul de 15 zile este marți, 12 octombrie.

"Am trimis la partid demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, o demisie aflată la dispoziția președintelui PNL pentru a fi depusă la momentul când consideră că este necesar. Nu mi-am depus demisia la Cameră astăzi pentru că, dacă aș fi făcut-o, cel mai probabil, în situația politică în care ne găsim, președinte ar fi putut ajunge un PSD-ist. Nu vreau să fac niciun cadou PSD. Demisia mea nu este la dispoziția domnului Cîțu pe o perioadă nelimitată. În cazul în care în cel mult 15 zile nu va fi depusă la Camera Deputaților, o voi depune personal", a spus, pe 27 septembrie, Orban.