Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Elenei-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019, transmite Administrația Prezidențială.

Pe 20 iunie 2018, Simina Tănăsescu a demisionat din funcția de consilieră a președintelui.

"În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al Curții Constituționale, ca urmare a unei discuții purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu. Administrația Prezidențială reiterează că nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens. Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., președintelui Klaus Iohannis demisia din funcția de consilier prezidențial", anunță atunci Administrația Prezidențială.

Al doilea judecător căruia îi expiră mandatul la CCR pe 15 iunie este Ștefan Minea, iar în locul lui, plenul Camerei Deputaților trebuie să numească un alt judecător. Inițial era vehiculat numele social-democratului Florin Iordache, dar acesta a negat.

Surse politice susțin că PNL îi va propune pe senatorul Daniel Fenechiu și deputatul Ioan Cupșa. 

Și mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu, numită de Senat, va expira.