Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru Răzvan Theodorescu, parlamentari, actori, dar și Florentin Scalețchi, condamnat definitiv pentru corupție, au primit, miercuri, titlul de luptător cu rol determinant în victoria Revoluției.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” persoanelor prevăzute în anexă”, informează, miercuri, Președinția, într-un comunicat de presă.

Lista din anexă cuprinde un număr de 505 persoane.

Între acestea se află fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, trei foști parlamentari, respectiv Dănuț Ioan Fleacă, Constantin Aferăriței și Niculae Dide, fostul ministru al Culturii Răzvan Theodorescu, fostul șef al Agenției Naționale pentru Reconstrucția Zonelor Miniere în Cabinetul Isărescu, Petroniu Văsîi sau foștii șefi ai Secretariatului de Stat pentru Revolutionari Sorin Vintilă Meșter și Petrișor Morar.

Pe aceeași listă se găsesc și numele actorilor Alexandru Arșinel și Dorel Vișan.

Același titlu îi revine, prin decret prezidențial, și lui Florentin Scalețchi, condamnat la șase ani pentru trafic de influență și în prezent închis în penitenciar. Scalețchi a fost prins având asupra sa o mită de 20.000 de euro, bani pe care i-a cerut unui denunțător pentru a-i obține acestuia o condamnare mai ușoară într-un dosar penal.

După condamnare, Scalețchi a încercat să se ascundă, însă a fost prins de polițiști cu sprijinul SRI și a fost încarcerat, în februarie 2013.

În timp ce era judecat pentru fapta de corupție, Scalețchi a mai fost cercetat penal și în alt dosar, după ce a fost prins conducând beat și a refuzat să-i fie recoltat sânge pentru probe.

De-a lungul anilor, controversatul Scalețchi a pozat în disident, argumentându-și această poziție printr-o tentativă de a fugi din România în 1985, la bordul unui mineralier pe care-l comanda. Contestatarii săi afirmă însă că era, de fapt, un răsfățat al regimului, prietenia sa cu Nicu Ceaușescu fiind, conform acestora, explicația evoluției sale profesionale fulminante în marina comercială.

UPDATE: Președinția precizează că Guvernul, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, este cel care a decis beneficiari titlului conferit prin decret al președintelui Iohannis.

”... propunerile pentru acordarea acestui titlu au fost înaintate de către Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, cu avizul Comisiei parlamentare a Revoluționarilor din Decembrie 1989. Conform documentației transmise Administrației Prezidențiale, procedura s-a desfășurat la nivelul instituțiilor abilitate de lege”, precizează administrația prezidențială la câteva zeci de minute după ce a publicat lista celor care au primit titlul de luptător cu rol determinant în Revoluție, listă pe care se află o serie de persoane controversate.

Conform Administrației Prezidențiale, decizia acordării acestui titlu, în urma verificărilor, ”revine în totalitate, din punctul de vedere al legalității și oportunității, Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989”, ele fiind ”singurele organisme în măsură să ofere clarificări suplimentare” privind beneficiarii acestui titlu.

Președintele României nu a făcut decât să emită decretul privind acordarea titlului pentru cei propuși de cele două foruri care au analizat și luat deciziile, se mai arată în comunicatul citat.