Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va acorda luni, 11 martie, înalta distincție de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit unui comunicat.

Evenimentul se va desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I” din București, începând cu ora 16:00.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea ”Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european și istorie la Universitatea din Nancy, Franța, potrivit CV-ului postat de SNSPA.

Frans Timmermans și-a început cariera în Ministerul olandez de Externe, iar la începutul anilor ’90 a făcut primii pași în diplomație. 

Din 2014, Frans Timmermans este prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din mai 2019.

Printre distincțiile primite, se numără și cea de Comandor al Ordinului ”Pentru Merit”, din partea statului român.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu are o relație prea bună cu Frans Timmermans, lucru care s-a făcut și la Congresul socialiștilor de la Madrid, de luna trecută. Prim-vicepreședintele CE a cerut în repetate rânduri guvernanților de la București să nu facă pași înapoi în lupta anticorupție.

Rectorul SNSPA este Remus Pricopie, fost ministru PSD al Educației. Prorector al instituției este Victor Negrescu, și el fost ministru social-democrat.