Proiectele de lege privind organizarea SRI și SIE, aflate în dezbaterea coaliției de guvernare, prevăd că cele două servicii de informații pot avea drept de inițiativă legislativă, potrivit documentelor consultate de G4Media.ro.

Actuala legislație în vigoare nu prevede astfel de drepturi pentru SRI și SIE.

Constituția României prevede la articolul 74 că au drept de inițiativă legislativă doar guvernul, parlamentarii sau un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot.

Ce prevede proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații:

Art. 14 – Serviciul poate iniția proiecte de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării.

Ce prevede proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe:

Art. 5. – (1) În realizarea funcțiilor sale, Serviciul de Informații Externe are următoarele atribuții principale:r) inițiază sau, după caz, avizează proiectele de acte normative care au legătură cu domeniul său de activitate.

Proiectele de legi au fost elaborate, potrivit premierului Nicolae Ciucă, chiar de instituțiile vizate – servicii de informații, ministere. G4Media a publicat în ultimele patru zile o serie de articole care au reflectat cele mai importante schimbări aduse de aceste proiecte.

Proiectele sunt acum în dezbaterea coaliției de guvernare și urmează să fie adoptate de guvern, apoi trimise la Parlament pentru dezbateri. Pot interveni modificări la aceste proiecte atât în dezbaterile din coaliție și guvern, cât și în Parlament.

E vorba despre un pachet amplu de 10 legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

”Legile au fost elaborate la nivelul fiecărei instituții responsabile în parte, pachetul în deplinătatea sa se află la nivelul fiecărui partid, astfel încât comisiile de specialitate să poată să analizeze iar cred că nu mai târziu de o săptămână să putem să avem pachetul spre analiză și aprobare la nivelul guvernului astfel încât să fie înaintat Parlamentului”, declara premierul Nicolae Ciucă pe data de 27 mai.