O gafă uriașă a ministrului Apărării, ce dă apă la moară Rusiei, care susține că la Deveselu nu sunt doar rachete de interceptare în cazul unor atacuri, iar baza militară este și de atac. Încercând să-l ironizeze pe Putin, Fifor a spus ca el.

UPDATE

”Declaraţia lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale a Federaţiei Ruse. Mulţumesc, dle Fifor pentru adevărul spontan", a scris pe Facebook Pavel Alekseenko, secretar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.


+++

Sputnik profită de gafa ministrului, susţinând că Fifor a recunoscut ceea ce Moscova a acuzat încă de la început: că în baza de la Deveselu se află şi rachete balistice, o ameninţare pentru Rusia.

***

Mai mulţi reprezentanţ ai Opoziţiei i-au cerut demisia, iar fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că n-a crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea.

***

Mihai Fifor a făcut precizări după gafa de marţi seara de la Antena 3, dar modul în care a făcut-o poate lăsa loc de interpretări.

"Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistie. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu virgulă (sic!) care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem avem rachete. E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu.
A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor, la Digi24.

****

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a declarat ministrul apărării Mihai Fifor, la Antena 3.

Mihai Fifor a făcut această declarație în condițiile în care retorica Federației Ruse și a președintelui Vladimir Putin este aceea că baza militară este capabilă și de atacuri, nu doar de apărare. Fifor a spus că la Deveselu există „rachete balistice”, adică de atac.