Un copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților din România (ALDE) anunță Congres extraordinar al partidului care formează alături de PSD guvernul, după ce celălalt copreședinte a părăsit întrunirea forului de conducere.

Daniel Constantin, vicepremier și ministru al mediului în guvernul Grindeanu, a părăsit sala în care a avut loc Delegaţia Permanentă a ALDE, împreună cu un grup de membri ai conducerii, susţinând că şedinţa este nestatutară.

Constantin, copreședinte al formațiunii, a spus la ieșire că a luat încă de acum patru luni decizia de a nu candida la președinția ALDE, preferând poziția de președinte executiv. El a adăugat că nu au existat controverse în partid legate de organizarea unui Congres și nici de numele viitorului președinte.
 

„Nu am acceptat şi nu accept ca cineva din afara partidului să ia decizii în partidul nostru cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul în momentul de faţă”.

Constantin a explicat că a decis să părăsească ședința deoarece aceasta este nestatutară fiindcă nu au fost convocați toți membrii de drept ai Delegației Permanente.

De cealaltă parte, Călin Popescu-Tăriceanu, celălalt cap al ALDE și președintele Senatului României, a anunțat că Delegația Permanentă a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie.

„Delegația permanentă, în pofida plecării unor colegi din sală, s-a ținut conform statutului, în cvorum... Am explicat colegilor mei - în situația în care unul din președinți se opune organizării unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur că este datoria și obligația statutară a forului celui mai important de conducere între congrese, care este delegația, să se convoace. Statutul prevede ca jumătate plus unu din organizațiile teritoriale care doresc convocare să o poată face. Și astăzi au fost în mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegației Permanente, drept pentru care am hotărât organizarea Congresului extraordinar în ziua de 21 și ținerea Congresului ordinar în ziua de 22”, a spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Referitor la plecarea de la ședință a lui Daniel Constantin, Tăriceanu a că „puseurile de orgolii nu sunt firești, dar fiecare până la urmă își modulează acțiunea cum crede de cuviință”

În ceea ce privește o eventuală plecare a lui Constantin din Guvern, Tăriceanu a declarat: „Sprijinul politic nu-l dau eu, personal, îl dă până la urmă structura de conducere abilitată, conform statutului. O să vedem în perioada următoare

Tăriceanu a spus că nu știe dacă există riscul ruperii ALDE. „Nu există decât un singur partid, care este ALDE. Membrii care vor să continue și să respecte până la urmă regulile statutare și de democrație, merg înainte. Și, cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine".

La rândul său, Constantin a spus că nici el, nici colegii care l-au însoțit la ieșirea din sală, nu intenționează să părăsească ALDE. „Orice s-ar întâmpla toţi parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest Guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol aceasta coaliţie”, a spus Constantin, potrivit news.ro.

În ceea ce privește poziția sa din Guvern, Daniel Constantin a spus că va avea luni o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și că nu va avea regrete, indiferent care va fi decizia coaliției. „Nu am ținut niciodată la funcții”, a conchis vicepremierul.