Fostul secretar general adjunct la NATO, Mircea Geoană, l-a acuzat pe jurnalistul Attila Biro că a fost implicat într-o tentativă de asasinare a fostului procuror general bulgar Ivan Gheșev, o dezinformare publicată de tabloide din Bulgaria.

Mircea Geoană și-a depus joi candidatura la alegerile prezidențiale din noiembrie, pe fondul unui scandal declanșat de o investigație jurnalistică și mai ales de modul în care fostul secretar adjunct al NATO a decis să reacționeze.

Un fost coordonator al campaniei neoficiale a lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație a rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și publicația românească Context.ro.

Potrivit anchetei publicate marți, 1 octombrie, Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6 din București, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, Aleksei Kozlov, în primăvara acestui an, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.

Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul membru al Partidului Liberal (PNL) Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de Aleksei Kozlov, om de afaceri rus, având aliasul Alex Krepchinsky, folosit pentru a publica pe rețelele de socializare materiale pro-rusești, după 2014.Geoană și-a lansat oficial campania pe 11 septembrie, la o zi după ce a părăsit postul de adjunct la NATO.

Cu toate acestea, e-mailuri ale lui Mănescu intrate în posesia jurnaliștilor de investigații arată că, cel puțin din aprilie, campania prezidențială era activată.

G4Media a relatat pe larg cum Geoană, deși era la NATO, participa la evenimente electorale mascate sub diverse forme. Geoană a declarat presei din România că nu a făcut "campanie pe spinarea NATO”.

NATO nu a răspuns la solicitarea Context.ro de a face comentarii.

Rareș Mănescu și soția sa, fosta europarlamentară Ramona Mănescu, au fost în trecut subiectul mai multor investigații de presă privind afacerile lor imobiliare.

Alina Achim-Inayeh, purtătoarea de cuvânt a lui Geoană, a declarat joi la postul de radio Europa FM că a aflat de afacerile lui Mănescu după publicarea anchetei. Ea a spus că Mănescu a colaborat din februarie până în mai 2024 cu Mișcarea România Renaște, care sprijină candidatura fostului lider al social-democraților (2005-2010), ocupându-se de organizarea de evenimente pentru a promova o carte scrisă de Geoană.

Achim a mai spus că organizația România Renaște știa de trecutul controversat lui Mănescu, dar în lipsa unei decizii a justiției s-a decis colaborarea cu el.

Deși ancheta dezvăluie legăturile lui Mănescu cu un om de afaceri rus, Geoană susține că e vorba de o campanie împotriva sa "pe model FSB" și a făcut un apel către instituțiile statului și către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru "a investiga până la ultimul detaliu această operațiune de compromitere a unui fost oficial al NATO".

La depunerea candidaturii, Mircea Geoană a susținut că jurnalistul român de investigații Attila Biro de la Context.ro ”ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”. "Au fost două astfel de încercări”, a spus Geoană, preluând un fake news care a circulat în presa bulgărească în 2023.

Attila Biro a explicat la Digi 24 că "o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei” Ivan Gheșev, după ce a investigat ani de zile ”crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”.

Alina-Achim Inayeh a susținut că jurnalistul "nu mai este credibil” din moment ce numele lui e "legat” de tentativa de asasinare a fostului procuror bulgar. Când i s-a atras atenția la Europa FM că e vorba de un fake news, purtătoarea de cuvânt a spus că nu e treaba echipei lui Geoană "să dovedească” dacă e adevărat sau nu.  

Geoană a mai susținut că "așa-zisa anchetă jurnalistică internațională” a fost finanțată de Mikhail Khodorkovsky, după ce acesta a share-uit investigația pe platforma X, arătându-se "șocat" de lipsa de reacție a NATO.

"Acest tip de kompromat generat și condus de la Moscova este o operațiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federația Rusă îl declanșează împotriva democrațiilor occidentale”, a declarat Geoană.

Însă Attila Biro a negat implicarea lui Mihail Hodorkovski în anchetă, precizând că sursele de finanțare ale Context.ro sunt publice, Comisia Europeană fiind unul dintre principalii finanțatori, prin oferirea unor granturi.

Alina Achim-Inayeh a susținut că Hodorkovski face jocurile Rusiei: "Orice dizident rus poate fi ușor cooptat de către Kremlin. Ca dizident să trăiești la Londra fără să fii amenințat cu Noviciok sau să cazi de la balcon e nevoie de anumite compromisuri”. 

Întrebată la Europa FM dacă Hodorkovski ar fi mai credibil dacă ar fi mort, ea a replicat: "Cinic vorbind, așa se lucrează în Rusia”.