Geoană și imaginea NATO în campania politică: Rectorul SNSPA vorbește despre "investigații penale"

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, susține că Mircea Geoană "a abuzat de buna-credință a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, așa cum a înșelat încrederea tuturor celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului".
Pricopie, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta și susținut politic de PSD, vorbește într-un mesaj pe Facebook despre faptul că nu este exclus "să asistăm la declanșarea unor investigații de natură penală" în ceea ce privește felul în care Mircea Geoană se folosește de poziția pe care o ocupă în NATO pentru a-și face campanie.
"A folosit - și încă folosește - însemnele NATO pentru a face cea mai amplă campanie politică de tip "clandestin", din ultimii 30 de ani, apelând inclusiv la sprijin financiar din partea unor oameni de afaceri. Cu acești bani a pus în funcțiune o rețea de zeci de oameni, plătiți lunar, prin diverse ONG-uri sau prin alte mecanisme, pentru moment neclare, pentru a lucra la o campanie care, pe fond, este ilegală. Când se vor aduna mai multe date în acest sens, nu exclud să asistăm la declanșarea unor investigații de natură penală. Iar NATO, în acest caz, va fi o victimă colaterală, dar care are totuși o anumită vină: a tolerat un comportament nepotrivit al celui care ocupă a doua poziție, ca importanță, în această instituție", a spus Pricopie.
El a adăugat că "putem să ne facem că nu vedem sau că nu înțelegem că ceea ce face Mircea Geoană este, în același timp, imoral și ilegal".
"Finanțarea unei campanii electorale din surse netransparente intră sub incidența Codului Penal atât în România, cât și în Franța, Germania, Italia sau orice altă țară democratică din lume. Dacă vorbim de un stat solid, democratic, sau de instituții internaționale puternice, atunci prima regulă care trebuie amintită este cea a respectului față de norme, față de legi", a conchis rectorul SNSPA.
+++
Mircea Geoană, deși de aproape un an de zile este într-o campanie publică de imagine pentru a intra în cursa pentru Președinția României, refuză să spună public dacă va candida sau nu.
Pe 16 iulie, Geoană a spus la Antena 3: „Pot să spun un singur lucru astăzi, că sunt tot mai convins de faptul că acest summit nu a fost ultimul meu summit. Și în această poziție sigur, dar în altă poziție destul de posibil. De ce nu pot să dau un răspuns complet? Cred că e un răspuns suficient de clar. Dar nu am voie și nu pot, moral, etic vorbind, profesional vorbind. Nu pot să fac un anunț atâta vreme cât sunt încă la NATO, și am spus acest lucru nu ca să mă eschivez de un răspuns, ci pentru că respect prea mult organizația pe care o servesc și etica profesională pe care trebuie să o am.”
Acesta se întreabă însă de ce nu există, însă, și în rândul liderilor politici din România o asumare a candidaturii la prezidențiale, în condițiile în care aceștia nu au „constrângeri”.
„Eu am un răspuns și nu vreau să pară nici nimic altceva decât o situație a faptului că într-o parte există probabil un calcul de risc politic major pe care cineva nu vrea să și-l asume și cineva și-ar dori să-și asume, dar nu are voturile necesare. Deci este o situație cu totul inedită pentru democrația noastră, fragilă, fragilizată de multe ori și din exterior și din interior. (...) Dar dacă la mine lucrurile sunt, cred eu, suficient de clare, nu pot face un anunț atâta vreme cât sunt la NATO, pentru ceilalți este cu atât mai bizar să fie atât de avansat în calendarul electoral și să nu poată să-și iau decizie”, a spus Geoană.
de Dinu 24 Iul 2024 02:59