Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a dezvăluit luni seară, la Digi24, că șeful PSD, Marcel Ciolacu și alți lideri din partid s-au dus la el „în birou” să îi propună să candideze la președinție susținut de social-democrați.

UPDATE

Marți dimineață, Ciolacu a fost întrebat dacă i-a cerut lui Mircea Geoană să candideze independent, dar susținut de PSD la alegerile prezidențiale.

"După ce i-am cerut lui Geoană, am plecat și am sunat-o pe doamna Șoșoacă și i-am propus să fie premier. Eu sunt președintele PSD, nu știu dacă voi fi candidat sau nu la președinție. În acest moment vă spun cu toată sinceritatea că nici măcar nu m-am gândit să fiu candidat. Ce vă pot spune cu inimă de PSD-ist, de membru fondator de 30 și de ani, niciodată PSD și eu personal nu o să-mi treacă prin cap să susțin un independent din partea PSD", a replicat acesta.

+++

"Și apropo de cine dă telefon cui. Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi Președinția României. Vrei să câștigi strict pe PSD nu ai voturi. În turul doi nu mai votează aproape nimeni cu PSD-ul, diaspora nu, nehotărâții nu, e o limitare. Pentru participare la vot de 35-40%, scorul PSD-ului e foarte important. Pentru prezidențiale, unde sunt 65% participare pentru președinte, românii se mobilizează și merg la vot. Nu sunt voturi suficiente. E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac”, a declarat Mircea Geoană. 

El a mai afirmat că a fost dat afară din PSD, un partid pe care l-a slujit cu bună credință.

„Eu n-am o relație proastă cu oamenii de acolo. Am fost dată afară dintr-un partid pe care l-am slujit cu bună credință. Cine știe, poate, vorba românului: un șut undeva e un pas înainte. Cred că anii în care nu am făcut politică militantă mi-au făcut foarte mult bine, detox de politică. Sunt un om mai liniștit, mai puternic, mai determinat, dar în cele din urmă ei știu foarte bine chestia asta. Și în istoria PSD-ului, cel care nu livrează Președinția României are o problemă cu același partid care până ieri te-a aplaudat și a doua zi are o schimbare bruscă de atitudine și acțiune”, a mai spus Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a mai explicat că ar trebui ca cei din PSD „să fie fericiți că cineva care a avut o asociere cu ei în trecut este un om atât de respectat în plan intern și internațional”.

+++

La finele lunii ianuarie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, dacă Mircea Geoană vrea să fie candidat susținut de social-democrați la alegerile prezidențiale, "să ne caute". Ciolacu a mai spus că are "același număr de telefon de când a apărut telefonia mobilă".

Întrebat dacă rămâne la ideea de a lansa o competiție internă în PSD pentru a desemna candidatul la prezidențiale, iar Mircea Geoană va fi invitat în acest "concurs", ciolacu a răspuns: "Păi cum să participe? Conform statutului actual, nu poate participa. Domnul Geoană a plecat, și-a făcut partid. Să-l invit eu să vină înapoi? Dacă vrea să vină, să ne caute. Eu sunt ori la Palatul Victoria, ori în Kiseleff. Foarte puțin timp sunt pe acasă. Dacă vrea cineva, să mă caute, am același număr de telefon de când a apărut telefonia mobilă, cu fluctuații de mesaje când apare la doamna Șoșoacă pe Facebook, îmi vin mai multe mesaje, pe urmă îl mai uită lumea, dar nu îl schimb”.