Ambasadorul României în Grecia, George Ciamba, a murit duminică noaptea. El a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene în 2019, când România a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, transmite Agerpres.

"S-a stins azi noapte din viață, după o lungă suferință, prin care a trecut lucrând până în ultima clipă, ambasadorul George Ciamba", a scris, luni, pe Facebook, diplomatul Mihnea Motoc.

Motoc îl descrie pe Ciamba drept "una din cele mai strălucite minți, politice și diplomatice, ale generației noastre și un om de mare finețe".

"George mi-a fost coleg și prieten apropiat de când am început să lucrăm în Ministerul Afacerilor Externe. În cariera lui exemplară, a avut o contribuție enormă la amplificarea parteneriatului strategic româno-american, la aderarea noastră la NATO; a fost un desăvârșit ambasador al României în Grecia și Turcia și ministrul afacerilor europene în timpul Președinției române a Consiliului U.E. din 2019. Dispariția sa este o mare pierdere pentru diplomația română, dar și mai mult pentru cei dragi și apropiați", își amintește Motoc.

Fostul premier Victor Ponta l-a descris pe George Ciamba drept "un adevărat profesionist, un diplomat desăvârșit, un tată și soț minunat, un prieten adevărat, un model pozitiv între atâtea negative".

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a vorbit despre un "distins diplomat de carieră, decent, profesionist și devotat României".

George Ciamba a fost numit în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene la 14 noiembrie 2018.

A fost diplomat de carieră și a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe al României din decembrie 1990.

Din ianuarie 2017 și până la 13 noiembrie 2018, a îndeplinit funcția de Secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale și Strategice în Spațiul Euroatlantic.

În 2016, în calitate de reprezentant cu însărcinări speciale pentru diplomație economică, a contribuit la promovarea și derularea proiectelor economice în cadrul cărora România are interese strategice, precum și la consolidarea relației inter-ministeriale în vederea reprezentării economice externe.

Anterior, din noiembrie 2012 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea pozițiilor interne susținute în formațiunile Consiliului UE și promovarea contribuției naționale în formularea politicilor europene.

Totodată, a asigurat participarea în cadrul Consiliului Afaceri Generale.Înainte de preluarea portofoliului de secretar de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă, obiectivul major al misiunii sale fiind promovarea relațiilor bilaterale româno-elene și a cooperării dintre cele două țări la nivelul UE. A urmărit cu atenție dezvoltările crizei economice din Grecia, ca parte a fenomenului crizei datoriilor suverane din UE, precum și transformarea acesteia într-o criză politică internă și implicațiile asupra țării noastre.

În perioada iulie 2003 - ianuarie 2005 a deținut funcția de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Principalele linii de acțiune ale mandatului său au vizat promovarea progreselor României în cadrul procesului de aderare la UE, concretizată cu încheierea negocierilor la finele anului 2004; contribuția activă a României la dezbaterile din cadrul CIG și cu privire la viitorul Europei; susținerea extinderii NATO și a UE către Europa de Sud-Est și a implicării lor în democratizarea și securizarea regiunii Mării Negre, o zonă de interes strategic; Parteneriatul Strategic cu SUA; gestionarea dezvoltărilor complexe asociate cu evoluțiile din Irak și Orientul Mijlociu și contribuția la strategia diplomatică a României în relațiile cu statele din zonă.

Între 1999 și 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcia, precum și Reprezentant Permanent al României la Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 - 2003.