Comisiile reunite de politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților au acordat marți aviz favorabil, în unanimitate (15 voturi „pentru”), numirii lui George Ciamba în funcția de ambasador al României în Republica Elenă.

La audierea sa în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Ciamba, actual ministru delegat pentru Afaceri Europene, a pledat pentru continuarea schimburilor bilaterale între cele două țări.

"Ca să putem să împingem o agendă europeană avem nevoie de un grup de țări care să aibă interese similare. (...) Formatul România - Bulgaria - Serbia - Grecia are valoare la nivelul comunităților locale. E o continuitate teritorială, ceea ce poate da impuls cooperării transfrontaliere. (...) Schimburile bilaterale trebuie să continue", a spus Ciamba.

El a menționat că există "o problemă în ceea ce privește modul în care se identifică asociațiile de aromâni". "Toate asociațiile de aromâni din Grecia se identifică cu statul grec. Din punctul ăsta de vedere chiar ai o problemă de a interacționa cu ei", a arătat Ciamba.

De asemenea, acesta este de părere că în Creta este necesar ca România să aibă un oficiu consular și un consul onorific.

"În ceea ce privește Creta, în primul rând, ca reprezentare, va trebui să găsim un consul onorific. Și în a doua etapă va trebui să ai un oficiu consular. (...) Iarna e foarte complicat să ai o comunicare foarte bună. (...) E foarte bine să ai pe cineva acolo la nivel local. (...) E și problema turismului. În Creta ar trebui să ai o reprezentare consulară dublă, pentru că vara ai tot felul de incidente care se întâmplă în orice loc în care sunt foarte mulți turiști. Turiștii românii își pot pierde actele. Ai foarte multe lucruri care se pot întâmpla, accidente și este foarte bine să ai pe cineva acolo", a afirmat George Ciamba.