Lderul AUR George Simion și-a lansat sâmbătă candidatura la alegerile prezidențiale din septembrie, fiind primul politician care face acest lucru.

George Simion a spus că vrea să fie președintele tuturor românilor și a lansat un atac dur la adresa Austriei, din cauza blocării accesului României în Schengen.

Social-democrații și liberalii nu și-au desemnat încă un candidat. Înainte de alegerile locale și europarlamentare cele două partide au sondat posibilitatea unui candidat comun, dar ultimele declarații arată că fiecare partid vrea să aibă propriul candidat.

Mai este vehiculat și numele lui secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană, care până acum nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că vrea să candideze, dar în ultimul an a susținut numeroase conferințe în România, vorbind de viitorul țării și de necesitatea ”unui salt istoric de dezvoltare”.

Potrivit ultimului sondaj INSCOP publicat pe 30 mai, 23,7% dintre români l-ar vota pe Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidențiale, 18,2% pe Marcel Ciolacu (PSD), 13,5% pe George Simion (AUR), 12,5% pe Diana Șoșoacă (SOS România) și 11,5% pe liderul liberalilor Nicolae Ciucă.

În turul al doilea, Geoană ar ieși câștigător detașat în fața oricăruia dintre potențialii contracandidați, conform sondajui realizat de INSCOP la comanda News.ro.

"Am tot auzit că președintele României este ales de undeva de peste Ocean, de la ambasade. Eu cred că mai este timpul să fie și cum vrem noi, nu doar cum vor alții”, a declarant după ce a fost desemnat candidat George Simion, adăugând că a tot auzit care e candidatul nemților, candidatul francezilor, care e candidatul americanilor, care e candidatul rușilor. ”I-am văzut cum fac sluj pe acolo pe la ambasade”.

”Dacă vor ambasadorii să vorbim, sunt bineveniți, dar nu la ambasadele lor, ci în birourile noastre. Sunt toți bineveniți, cu o singură excepție, ambasadorul Austriei”, a mai spus liderul extremei drepte, reluând o temă la modă, potrivit căreia România a fost exploatată, în timp ce Europa Occidentală se dezvolta.

Este timpul să nu mai fim ”tratați ca o colonie de mâna a doua”, a precizat Simion.

Ei ”vin aici cu avioanele lor particulare și se prefac nemulțumiți de indicii noștri de dezvoltare. Dar nu știu că sute de ani am fost exploatați. Bunicii lor luau lecții de vals, iar bunicul meu și bunicii voștri arau pământul cu plugul. Așa că Austria să renunțe la reflexele astea imperiale pe care le are”, a spus Simion.

El a promis că, dacă va fi ales președinte, toate companiile austriece care activează în România vor fi controlate corespunzător, până în momentul intrării în Schengen.

Simion a promis construirea a unui million de apartamente la prețuri accesibile și reducerea "taxării muncii și a aparatului birocratic inutil", deși astfel de măsuri nu pot fi luate de președinte.

Totodată, el a promis reducerea numărului de parlamentari la 300 și cel mult 12 ministere, deși nu are nicio putere de decizie în acest sens.

El s-a referit și la războiul din Ucraina, spunând că românii nu trebuie să intre în război și, mai ales, în războaiele altora.