Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a intervenit și el în discuțiile din ultima perioadă referitoare la economia de energie și a afirmat că a fost acasă la mama lui, iar aceasta folosea în baie doar unul din cele două becuri pe care le are.

”Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare. Fiecare o să ne adaptăm la aceste reduceri, deci nu trebuie să fie ceva forțat creat de stat. Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”, a spus Falcă.

Legat de faptul că Rareș Bogdan a îndemna la dușuri zilnice, nu unul pe săptămână, Gheorghe Falcă a spus: "Acuma, eu cred că trebuie să facem mai multe dușuri decât unul pe săptămână".

Referitor la faptul că nimeni nu a cerut cuiva să facă un singur duș pe săptămână, astfel că  la mijlocul acestor afirmații poate fi vorba de un fel de fake news, Falcă a replicat: "Nu, Comisia nu a spus nimic nici cu pasta de dinți, nici cu dușul, Comisia a solicitat statelor membre să gândească soluții pentru a reduce consumul cu 15% și evident atunci când vrei să reduci consumul, te uiți în perioada de vârf, care în România este între orele 16 și 22, ce poți să faci în acea perioadă. Și așa cum am spus, administrațiile pot să reducă iluminatul public, iluminatul arhitectural, cetățenii pot să reducă un număr de becuri dintr-o încăpere, fiecare o să poată să-și facă propria reducere, evident, văzând și exemplele pozitive generate de administrația locală și administrația centrală".

Reporter: ”Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri”, spune și președintele PSD, Marcel Ciolacu, la România TV. Cum calificați declarația sa?

Gheorghe Falcă: Cel care se ocupă la nivel european de acest domeniu este domnul Timmermans, care este socialist. Un conflict în interiorul socialiștilor, am putea să spunem că vine o astfel de declarație. Eu cred că noi trebuie să ne și asumăm anumite lucruri, trebuie să avem și curajul să spunem adevărul despre criză, adevărul despre război, adevărul despre prețul curentului, adevărul că trebuie să economisim, pentru că facturile crescând, costurile vieții noastre cresc (...). 

Reporter: Dar ce să înțeleagă populația, atunci când lideri importanți ca Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan vin cu mesaje cumva pe contrasens cu restul UE.

Gheorghe Falcă: Arată frica de responsabilitate. Domnul Ciolacu trebuie să devină prim-ministru în primăvara anului 2023, acolo trebuie să-ți asumi, o să vină momente dificile, în orice guvernare sunt momente de criză, trebuie să-ți asumi poziția de a ieși în