Această condiționalitate este una logică: în lipsa unui stat de drept, fondurile europene riscă să fie fraudate, spune deputatul USR, comentând informațiile publicate de un cotidian polonez.

”Devine tot mai clar faptul că UE va condiționa alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept și alte principii democratice de bază...Discuțiile se poartă de mai mult timp la Bruxelles...O analiză recentă arată că această condiționalitate este una logică - în lipsa unui stat de drept, fondurile europene riscă să fie fraudate”, a scris marți, pe Facebook, deputatul USR Cristian Ghinea, referindu-se la informațiile publicate de cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Uniunea Europeană discută tot mai apăsat despre legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, primele țări vizate fiind Ungaria și Polonia, dar mecanismul s-ar putea aplica în viitor oricărui stat membru, a scris ziarul polonez, citat de Rador.

Absența statului de drept într-un stat membru va fi constatată de Consiliul UE prin vot majoritar, pe baza unui raport al Comisiei de la Veneția. Mecanismul evită astfel necesitatea unui vot în unanimitate, care ar fi făcut imposibilă aplicarea unei asemenea sancțiuni.

Surse diplomatice de la Bruxelles citate de Rzeczpospolita arată că e tot mai probabilă condiționarea plății fondurilor din politica de coeziune de respectarea statului de drept.

Discuțiile pe această temă și informațiile scurse în presă nu sunt noi, dar Comisia Europeană a dezmințit în repetate rânduri aceste planuri. 

”În Parlamentul României, discuții pe această temă aproape că nu există. Devine tot mai clar că actuala guvernare are un singur scop - să scape unii dintre ei de pușcărie. Coaliției PSD-ALDE nu îi pasă de ce va urma, nu se gândesc la viitor. Nici măcar al partidelor lor”, a mai comentat Ghinea.

Un document de șapte pagini consultat de Reuters în luna mai sugera că plățile fondurilor de coeziune ar putea fi blocate dacă standardele în domeniul statului de drept ale unei țări membre au fost criticate de Comisia Europeană. 

În martie, într-un interviu pentru Der Spiegel, comisarul pentru Justiţie, Vera Jourová, a evocat legarea acordării fondurilor europene de respectarea valorilor fudamentale ale UE.

"Eu am adus în discuţie posibilitatea legării acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept și a drepturilor fundamentale", a declarat Vera Jourova.

Comisarul pentru Politici Regionale, Corina Crețu, e de altă părere. În luna iunie, comisarul român a declarat la Helsinki că fondurile structurale nu trebuie să se transforme într-un instrument de pedepsire a statelor membre acuzate de încălcarea statului de drept.