Cristian Ghinea îi reproșează ministrului investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, că a supus dezbaterii publice o ordonanță care prevede slăbirea mecanismelor de control al banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ordonanța privind implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pusă în dezbatere publică de Marcel Boloș prevede că Ministerul investițiilor și proiectelor europene (MIPE) e mandatat de Guvernul să renegocieze PNRR.

Coordonatorul Departamentului de politici publice al USR, Cristian Ghinea, susține că nu era nevoie, deoarece MIPE era deja reprezentantul României în chestiuni de PNRR.

”Renegocierea se face pe niște pași clar prevăzuți în Regulamentul european, nu îi pasă nimănui dacă Boloș și-a dat voie prin ordonanță să facă ceea ce putea să facă deja ca ministru coordonator. De ce pune Boloș asta într-o ordonanță? Acesta e stilul său, nu face nimic fără o ordonanță. Manie de birocrat care își acoperă fundul. Este ministrul fondurilor cu cele mai multe ordonanțe emise, record. Cele mai multe sunt date pentru a scăpa de răspundere pentru promisiunile făcute fără acoperire bugetară”, scrie Ghinea pe Facebook.

Potrivit lui Ghinea, ordonanța elimină verificările complete privind dubla finanțare.

”Așa pe sub masă, fără să scrie în nota de fundamentare, trebuie să te prinzi comparând texte, Boloș adaugă două cuvinte: ”prin eșantionare”. Deci ce se verifica până acum la toți, de acum se verifică doar la unii. Cum ”eșantionarea” se poate truca, practic o grămadă de lume va sta liniștită. Poți face ceva și din PNRR și de la buget și eventual și din alt proiect european. Dacă nu ai picat în eșantion - rămâii cu banii. Bucuria baronilor”, notează fostul ministru al fondurilor europene.

El mai susține că, ”prin altă șmecherie similară, Boloș elimină controalele pentru achiziții la beneficiari privați”: ”Asta e o nebuloasă veche a fondurilor europene. Dacă ai bani europeni trebuie să ții o evidență a achizițiilor, să poți justifica cum ai cheltuit banii. Aici e o zonă unde ANI nu intră pentru că ANI se ocupă doar de instituții de stat. Cum a fost nevoie ca cineva să își asume asta în PNRR, am asumat că o face MIPE. Boloș scoate acum propoziția respectivă din ordonanță. Cine mai face verificările care sunt obligatorii a fi făcute? Nimeni”.