Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, că vor fi anumite pierderi din rândul liberalilor după aplicarea criteriilor de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candida la alegerile din 2016.

Consiliul Național Liberal a votat, vineri, criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidații la alegerile locale, parlamentare și europarlamentare cu o majoritate covârșitoare, înregistrându-se un singur vot "împotrivă" și o abținere, relatează Mediafax.

 Criteriile de integritate vizează lustrația, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declarații, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul și problemele penale.

Potrivit "Decalogului" adoptat, nu vor putea candida la locale, parlamentare și europarlamentare cei care intră sub incidența lustrației (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securități și să nu fi fost dovedit ofițer acoperit, să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel) sau traseiștii (cei care și-au schimbat apartenența politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni). 

De asemenea, vor avea interdicție să candideze persoanele care și-au angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-au condus sau le conduce, soțul/soția, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituția pentru care candidează sau cu instituții din subordinea acesteia, precum și cele care au comis fals în declarația de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.

Interdicții sunt și pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătorești definitive pentru incompatibilitate și conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărîri definitive, precum și cei care au obținut titluri și diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanței.

"Decalogul" PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupție sunt mai permisive față de primul draft al criteriilor. Astfel, dacă inițial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriți penal pentru corupție, ulterior s-a revenit asupra deciziei și s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiția electorală a candidaților urmăriți penal pentru dare de mită sau infracțiuni comise cu violență.

După vot, copreședintele PNL Alina Gorghiu a recunoscut că vor fi ”anumite pierderi”.

"Nu s-a făcut acest calcul (privind candidații care nu respectă aceste reguli – n.r.) pentru că nu au fost desemnați toți candidații la nivel județean și atunci candidaturile la nivel județean trebuie să fie finalizate, trebuie aplicată această formulă a criteriilor de integritate și abia apoi, dar vor fi anumite pierderi", a precizat Alina Gorghiu.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a afirmat că liberalii nu vor face scut în fața justiției așa cum se întâmplă în PSD.

”O reformă într-un partid nu se face plecând de la intenția declarată de a epura pe cineva sau a demola ceva, ci de la a construi, a păstra ce e bun. O reformă este un eșec din start dacă este îndreptată împotriva unor persoane și apoi se face o construcție care să justifice îndepărtarea acelor persoane și se pune pe ușă eticheta «reformă». Reforma nu se face sub imperiul ultimatumului, nici sub comandamentul «tabula rasa» și nici pornind de la demonizarea partidelor și a clasei politice in corpore”, a susținut Blaga.