Sistemul sanitar nu este pregătit pentru o lege a prevenției, dar trebuie să înceapă la un moment dat să fie, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu, unul dintre semnatarii unui proiect de lege controversat privind prevenția.

"Vor fi aduse îmbunătățiri, prevederile legii sunt eminamente pozitive, indiferent ce îmi va spune mie PSD, dl Zgonea. (...) Să nu-mi spuneți că în România cineva nu acceptă ideea unor analize gratuite făcute pentru prevenția unor boli. Acum dacă vă faceți aceste analize plătiți o grămadă de bani", a afirmat liderul PNL, potrivit Agerpres.

În apărarea proiectului, Gorghiu a arătat că legea prevenției nu este de imediată aplicare.

"Nimeni nu o să aplice o lege dacă nu ai sistemul pregătit, dar sunt convinsă că și dumneavoastră gândiți la fel ca mine — de undeva trebuie făcută reforma sistemului sanitar și gândită o lege a prevenției, inclusiv în România”, a spus Gorghiu.

Copreședintele PNL a recunoscut faptul că în mediul rural sunt probleme, dar a dat asigurări că "nimeni nu va pune în aplicare o lege fără a fi pregătit sistemul”.

"Asta nu înseamnă că ar trebui să mai existe disponibilitate din partea statului român să amâne la infinit pregătirea acestui sistem. Ce ziceți dacă o parte din banii dați mită de PSD prin Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, miliardele alea de lei care s-au dus ca mită către primari pentru a-l vota pe Ponta în alegerile electorale, nu s-ar fi dus acolo și s-ar fi dus către prevenția în sănătate", a mai spus liderul PNL.

Alina Gorghiu a recunoscut că în prezent sistemul sanitar nu este pregătit pentru legea prevenției.

Sistemul sanitar nu este astăzi pregătit pentru o asemenea lege. Este în dezbatere publică și sistemul trebuie să înceapă la un moment dat să fie pregătit. (...) Prevenția în orice stat european este un lucru care se întâmplă. Costă mult mai puțin să previi o boală decât să vindeci acea boală,

a precizat ea.

Mai mulți deputați liberali și de la alte partide au inițiat un proiect de lege, aflat în dezbatere publică până la 1 martie, care prevede înființarea unei Agenții Naționale de Prevenție în Sănătate, ce va propune un program național de prevenție multianual.

Potrivit proiectului, beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pentru a beneficia de aceste stimulente, persoanele trebuie să aibă o stare bună de sănătate și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

De asemenea, proiectul prevede dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, va trebui să suporte, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

Proiectul a fost apărat și de fostul minstru liberal al Sănătății Eugen Nicolăescu, aflat printre inițiatori.

 

Introducem pentru prima oară obligativitatea statului român să participe cu fonduri exclusive pentru prevenție. (...) Prevenția înseamnă o viață mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp, înseamnă creșterea calității vieții, înseamnă bani mai puțini pentru că prevenția costă mai puțin decât tratarea bolilor,

a declarat, duminică, Nicolăescu.

 

El a mai declarat că ar trebui alocați 10% din totalul fondurilor din sănătate pentru programul național de prevenție, cea ce înseamnă 650-660 de milioane de euro.

Un alt fost ministru al Sănătății, social-democratul Nicolae Bănicioiu, a spus că nu va vota inițiativa colegilor liberali.

"Cred că, înainte de a crea sancțiuni pentru pacienții care nu se prezintă la medic, trebuie să le facem acestora un cadru și să le punem la dispoziție infrastructura medicală dezvoltată în toată țara, să încurajăm prezența medicilor în toate zonele țării prin majorări salariale și prin alte avantaje acordate de autoritățile locale, să dezvoltăm programe de screening la nivel național pe patologii cu risc de deces important", a scris el pe Facebook.