Realitatea este cu totul alta decât cea invocată de fostul premier la părăsirea Palatului Victoria. Deficitul bugetar a fost mai mare decât cel stabilit inițial, sunt pierderi imense la companiile de stat, iar rata inflației e peste cea prognozată.

Declarațiile de mai sus sunt făcute în urmă cu două decenii, de noul premier de atunci - actualul Avocat al Poporului - Victor Ciorbea. În februarie 1997, Ciorbea invoca moștenirea lăsată de guvernul condus de Nicolae Văcăroiu când explica de ce un pachet de măsuri de reformă și protecție socială nu își vor face simțite efectele mai devrem de un an.

Aproape patru ani mai târziu, premierul desemnat Adrian Năstase spunea că situația bugetară este mult mai rea decât cea prezentată de către predecesorul său, nimeni altul decât actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Năstase îl acuza pe premierul în exercițiu Mugur Isărescu că a semnat, în anul în care a condus Executivul, credite guvernamentale care depășesc 3% din produsul intern brut, afectând astfel bugetul pe 2001. Pe de altă parte, în acel decembrie 2000, Adrian Năstase anunța că dorește un buget cu un deficit mai mare pentru 2001, pentru a crește cheltuielile cu investițiile.

O derulare rapidă spre 2017 și îl găsim pe Liviu Dragnea - șef al partidului care a câștigat alegerile parlamentare, dar nu și șef al guvernului din motive îndelung discutate în ultima lună - acuzând guvernul Cioloș că a lăsat bugetul cu o gaură de zece miliarde de lei.

Chiar dacă Dragnea a spus că nu se pune problema ca PSD să nu se țină de programul de guvernare anunțat din cauza acestei situații, ba chiar nu va majora deficitul bugetar, este de așteptat ca aceasta să nu fie singura ocazie în care PSD să dea vina pe „dezastruoasa moștenire lăsată de guvernul tehnocrat”, pe care, de altfel, l-a atacat pe tot parcursul anului trecut.

La drept vorbind, nici Cabinetul Cioloș nu a făcut excepție, în rândul tuturor guvernelor post-decembriste, când vine vorba de amintit „greaua moștenire”, în special în sfera atragerii de fonduri europene. Membrii guvernului Cioloș nu au atacat vehement Cabinetul Ponta, dar au pus întârzierile în plata subvențiilor pentru fermieri pe seama achizițiilor de soft ale APIA, iar startul extrem de lent în atragerea de fonduri structurale din noul exercițiu financiar pe seama neînființării la timp, în timpul mandatului lui Ponta, a noilor autorități de management.

Ponta, la rândul lui, atacase situația primită de la PDL în 2012, după cum remarca liderul democrat-liberal Vasile Blaga în mai 2012: „abia l-am răsfoit (programul de guvernare al Guvernului Ponta), dar deja vorbesc de greaua moștenire, nici nu s-au instalat încă”.

Aruncatul pisicii moarte în curtea guvernului anterior este un obicei atât de încetățenit în politica ultimilor 27 de ani, încât încă din anii 2000 ziariștii scriau cu plictis despre guvernanții care amintesc de greaua moștenire.

De altfel, obiceiul a fost inițiat chiar de primul premier postdecembrist, Petre Roman, cu o expresie care a făcut istorie, atunci când a calificat sectorul industrial „preluat” de la Ceaușescu drept un morman de fiare vechi.

Atât de cunoscută este această adevărată cutumă încât premierul Năstase și-a încheiat mandatul de premier în decembrie 2004 spunând că viitorul Cabinet nu va putea reclama „greaua moștenire”, după prima guvernare de după 1989 nemarcată de conflicte, crize și orgolii.