Premierul Nicole Ciucă i-a invitat la discuții pe președintele Federației Naționale a Părinților și pe președinta Consiliului Național al Elevilor, care ulterior au ieșit la declarații de la pupitrul Guvernului.

UPDATE

Tot marți de la ora 17:00, liderii de sindicat din Educație s-au văzut din nou cu premierul Nicolae Ciucă și cu șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. La finalul discuțiilor, sindicaliștii au anunțat că greva continuă, iar joi va avea loc un miting în București.

”Greva continuă! Poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a spus șeful FLSI, Simion Hăncescu.

+++

Cei doi reprezentanți ai părinților și elevilor au ieșit după întrevedere la pupitrul Guvernului, alături de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, și au cerut încetarea grevei, care poate afecta examenele elevilor.

Redăm declarații făcute de cei doi, conform edupedu.ro:

Miruna Croitoru: Este o situație care ne dezavantajează pe toți. Încă de la declanșarea procesului am primit de la elevii din teritoriu întrebări care veneau către noi. Ce ne-am dorit este ca toată această situație să se încheie cat mai devreme, ba chiar să să se încheie săptămâna aceasta astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni. Într-adevăr Consiliul Național al Elevilor susțin toate revendicările cu care sindicatele vin pentru că atunci când vorbim despre salarizare corespunzătoare vorbim și despre o calitatea actului didactic în general pentru că vom avea profesor mult mai bine calificat și mult mai bine formați în primul rând. Tocmai de aceea în momentul în care sindicatele au anunțat că nu mai au încredere în sistem ne punem întrebarea cum orele zi încredere în sistem, cum ar putea elevii să aibă Încredere în sistem dacă profesorii susțin asta. Greva, pe lângă faptul că nu venim la școală deloc că nu facem ore sau venim la școală și facem câteva ore ori facem în format hibrid în funcție de modul cum s-a organizat școală, greva în sine afectează elevii din România pentru că își pierd și ei din ce în ce mai mult încrederea în sistem

Iulian Cristache: Știți foarte bine rolul Federației părinților de la nivel național știți foarte bine că în ultima perioadă de timp am avut chiar un comunicat astfel încât să venim în sprijinul părinților, în sensul în care să existe o comunicare reală în conducerile ai unităților de învățământ prin învățător sau diriginți către părinți astfel încât să știm cum să reacționăm în această perioadă de grevă. Nu mă feresc de cuvinte, categoric este o situație conflictuală pe care trebuie s-o rezolvăm prin dialog. Ea are loc între Guvernul României și reprezentanții sindicatelor. Dacă vom întârzia mai mult de o săptămână, este destul de periculos pentru viitorul acestor copii în sensul în care știi foarte bine că avem un calendar agreat referitor la structura anului școlar. Nu considerăm util ca aceasta trebuie să continue în cazul în care examenele trebuie amânate. De aceea am dori să ne întâlnim cu Guvernul României faptul că am fost pentru că nu trebuie să se joace nimeni cu viitorul acestor copii. Faptul că am fost invitați și nici 24 de ore arată că Guvernul într-adevăr îți dorești o deschidere către sindicate, respectiv către beneficiarii primari.

Înțeleg punctul de vedere la nivelul sindicatelor pentru că am avut o discuție chiar și înainte să vin aici, ne mai având încredere într-un calendar deja și mat inclusiv la nivelul Ministerului Educației care face referire la legea salarizării începând cu data de 1 ianuarie. Greva început tocmai pentru că nu mai există această încredere, lucru pe care l-am transmis și eu domnului premier și trebuia să ne asigurăm că în imediata perioadă de timp va exista o întâlnire cu sindicatele astfel încât să gândim că putem să punem stop unei astfel de greve de amploare