Liderii Coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat vineri dimineață, de la Guvern, amânarea rotativei guvernamentale, pe fondul grevei generale din educație și a negocierilor fără succes dintre tabere.

"Guvernul pe care îl conduc este unul care are o susținere politică consolidată. (...) Am căzut cu toții de acord că singura șansă este o Coaliție politică stabilă, ceea ce am și realizat. Putem să afirmăm că prin această stabilitate politică am putut să gestionăm și criza energetică, și consecinele războiului, și efectele inflației. (...) Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum până acum, împreună cu dumneavoastră am găsit soluții, așa cum până acum nu am dat înapoi în fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut la nivelul coaliției și aseară și în această dimineață, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, am decis să menținem acest dialog astfel încât să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale cadrelor didactice și să facem în așa fel încât, pe baza înțelegerii și rațiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluții, doar că aceste soluții nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme care au fost acumulate în timp, în peste 30 de ani", a declarat Nicolae Ciucă.

Astfel, Ciucă a anunțat că a convenit cu liderii PSD și UDMR ca, "până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum responsabilitatea funcției de premier și sper să fie create condițiile ca, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, să punem la cale planul de rocadă al Coaliției".

Ciucă a declarat și că a preluat mandatul de prim-ministru într-o perioadă care era similară cu cea de acum, în care nu erau problemele rezolvate.

"Am putut atunci să găsim soluții pentru ceea ce a însemnat criza sanitară, criza din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina, toate consecințele crizei economice, inflația și împreună coaliția de guvernare, împreună cu dumneavoastră toți, am reușit să depășim aceste crize succesive și suprapuse. Am trecut, de asemenea, prin toate acestea, asumându-ne cu responsabilitate și identificând soluții împreună cu dumneavoastră pentru toate aceste probleme. Nu aș vrea să le repet acum, pentru că le cunoașteți cu toții foarte bine", a spus el.

Tot Nicolae Ciucă a afirmat că ceea ce a făcut Guvernul său pentru învățământ a fost să demonstreze că în acest an și jumătate "această coaliție și-a asumat dezvoltarea și modernizarea sistemului de educație". El a vorbit despre alocarea unor "sume considerabile față de ceea ce au însemnat până nu demult doar vorbe", iar din 2022 până astăzi au fost alocate educației suplimentar 8 miliarde de lei de la bugetul de stat.

"Am asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență alocarea a 3,6 miliarde de euro tocmai în tot ceea ce înseamnă modernizarea și reforma sistemului de învățământ, a tot ceea ce înseamnă suportul tehnic și, desigur, pregătirea și specializarea cadrelor didactice. Suntem, de asemenea, conștienți de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice nu doar la nivelul așteptărilor dumnealor, ci la nivelul de recunoaștere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor, de cadru didactic în România. Este foarte clar că ne dorim cu toții ca viitorul acestei țări să poată să aibă predictibilitate. Viitorul ține de educația copiilor noștri, de nivelul, de standardul de educație al copiilor noștri. Ori toate acestea se fac nu doar prin alocarea de resurse, ci toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și cât mai complex în ceea ce privește atât dotarea tehnică a sistemului de învățământ, cât și pregătirea și specializarea tuturor cadrelor didactice, precum și printr-un nivel de salarizare. Doar că, în acest moment, încă o dată, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg sistemul și întreg bugetul de stat", a mai transmis prim-ministrul României.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a adăugat că "e decizia corectă să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm criza profesorilor".

"Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune și o încărcătură emoțională deosebită, mai ales că vorbim de greva generală a profesorilor. Învățământul reprezintă unul dintre stâlpii societății, care privește atât prezentul, cât și viitor. Consider că decizia luată de noi trei, co-președinții acestei coaliții, este o decizie corectă, este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună să continuăm - eu, din calitatea de președinte al Camerei Deputaților, reprezentând Legislativul, dumneavoastră în calitate de prim-ministru, reprezentând Executivul - să soluționăm cât mai rapid această problemă categoric legitimă, venită din partea profesorilor, dar trebuie să avem totuși și echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat faptul că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar împreună cu liderii din învățământ și încă o dată este un calendar foarte scurt, un calendar pe care mi l-am asumat împreună. Repet, cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând pe urmă să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotația", a mai explicat Ciolacu.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că există emoție în societate și și-au asumat să le rezolve, dar în această Coaliție au fost "multe incendii". "Cu o mână am stins, cu cealaltă am construit", a spus acesta.

"În momentul în care noi am format această coaliție acum un an și jumătate, știam că trecem printr-o perioadă foarte dificilă, ne-am asumat împreună această responsabilitate, spunând că trebuie să existe o predictibilitate. În continuare sunt convins că e nevoie de predictibilitate, e nevoie de responsabilitate și e nevoie de a întări încrederea în societate. Există emoții în societate, cunoaștem problemele societății și ne-am asumat să le rezolvăm. În această perioadă, de când suntem la guvernare, am avut sigur, între ghilimele spun, dar dumneavoastră veți înțelege exact ce vreau să spun, multe incendii. Cu o mână am stins incendiile, cu mâna cealaltă am construit, fiindcă acesta este rostul guvernării: să guvernăm pentru oameni, pentru societate și asta am făcut, asta vom face și în continuare. Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern și pentru această coaliție, pot fi rezolvate, rezolvarea este în mâna Guvernului, în mâna Parlamentului, și rezolvarea trebuie să fie una etapizată. Dar da, avem nevoie de învățământ de calitate, cum avem nevoie de servicii de calitate, servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate și vom reuși să le rezolvăm, așa cum am reușit și până acuma, din 2020, și apoi din 2021", a spus Kelemen Hunor.

El a reiterat și cp joi seară s-a decis să meargă mai departe în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dea răspuns exact așa cum dorește societatea și așa cum și-au asumat în programul de guvernare.

"De aceea, eu sunt în continuare optimist, am încredere în forțele noastre și am încredere în oameni că știu că trecem printr-o perioadă grea, dar, în același timp, avem o șansă uriașă. România în acest deceniu poate să traverseze și va traversa un drum, la capătul drumului vom avea o societate mult mai bine dezvoltată, cu servicii publice bune, cu instituții stabile, cu instituții care răspund la nevoile oamenilor și această responsabilitate nu o vom plasa în altă parte decât în această formulă, pe care noi împreună ne-am asumat-o", a conchis șeful UDMR.

Anunțul vine după ce joi, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că schimbarea de premieri poate avea loc în condițiile în care Guvernul negociază cu sindicaliștii din educație.