La sediul MAE a fost inaugurată luni o expoziție cu documente de arhivă, reliefând cele mai importante momente din istoria relațiilor bilaterale româno-ruse, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-ruse.

La eveniment a participat secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Maria Magdalena Grigore, care a inaugurat oficial expoziția, informează MAE.

Secretarul de stat a evocat principalele momente din istoria bilaterală, precum războiul ruso-româno-turc, dobândirea independenței României și stabilirea relațiilor diplomatice dintre statul român și Imperiul Țarist.

Totodată, ea a subliniat că dezvoltarea relațiilor bilaterale trebuie să se bazeze pe o agendă constructivă și pragmatică, care să țină cont de interesele fiecărei părți, în deplin respect pentru principiile fundamentale și normele de drept internațional, pentru edificarea unui mediu regional și internațional marcat de stabilitate și predictibilitate.

La eveniment, au participat ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, diplomați ruși și români, reprezentanți ai mediului academic cu preocupări în domeniul istoriei relațiilor româno-ruse.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și-au adresat reciproc mesaje de felicitare cu ocazia aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.