Relația de prietenie și alianța dintre România și Marea Britanie nu va fi afectată de Brexit, susține premierul Sorin Grindeanu.

Cu ocazia primei reuniuni a Consiliului interministerial pentru Brexit, care a avut loc marți la Palatul Victoria, premierul a ținut să precizeze că România va rămâne prietenă și aliată cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care această țară îl va avea în afara sau în interiorul Uniunii Europene, transmite Agerpres.

„Am hotărât să convoc azi prima reuniune a Consiliului interministerial pentru Brexit, pentru că (...) la finalul acestei săptămâni, pe 29 aprilie, Consiliul European va adopta liniile directoare ale mandatului pe care Comisia Europeană îl va avea în negocierile cu Marea Britanie. Cred că primul lucru pe care trebuie să-l subliniem este că rămânem prieteni și aliați cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care țara îl va avea în afara sau în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Grindeanu.

Potrivit premierului, prioritatea Guvernului este ca Brexit-ul să aibă un impact cât mai mic asupra românilor din Marea Britanie.


„Prioritatea noastră numărul unu este ca acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învață în Marea Britanie, pentru că drepturile lor trebuie a fi protejate, iar negocierile în acest sens trebuie duse în echipă cu cei de la Comisia Europeană”.

Șeful Guvernului a făcut referire și la alte direcții pe care România trebuie să le urmărească în acest proces.

„Sunt alte două direcții pe care cred că România trebuie să le urmărească în cadrul acestor negocieri (...) și anume: păstrarea alocărilor bugetare aferente politicii de coeziune și politicile agricole comune pe exercițiul bugetar 2014-2020 și, bineînțeles, consolidarea cooperării UK-Uniunea Europeană post-Brexit în domeniul securității și, de asemenea, în cel al relațiilor externe”, a explicat Grindeanu.

La prima reuniune a Consiliului interministerial pentru Brexit participă mai mulți membri ai Cabinetului Grindeanu, printre care vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

Ce spune proiectul de negociere

Liderii Uniunii Europene vor insista ca Marea Britanie să le asigure dreptul de ședere permanentă cetățenilor Uniunii veniți în Regatul Unit înainte de ieșirea propriu-zisă a acestuia din blocul comunitar, în 2019, potrivit unui proiect de plan de negociere consultat de Reuters, scrie Agerpres.

Documentul de nouă pagini — care potrivit unor oficiali nu ar urma să suporte modificări semnificative înainte de adoptarea sa de către liderii UE, prevăzută pentru sâmbătă la Bruxelles — va stipula de asemenea că nu există nicio garanție că un viitor acord de comerț liber între Marea Britanie și Uniunea va asigura accesul la bloc al vastei industrii de servicii financiare britanice.

Proiectul prevede între altele ca toți expații europeni veniți în Marea Britanie, inclusiv cei ajunși în această țară în preziua Brexit-ului — prevăzut pentru 29 martie 2019, la miezul nopții — să beneficieze de aceleași drepturi.

Surse diplomatice afirmă că o serie de state, cum este Polonia, care are 800.000 de cetățeni în Marea Britanie, se tem că guvernul de la Londra urmărește să le garanteze șederea doar celor veniți înainte de declanșarea Brexit-ului, luna trecută, sau chiar înainte de referendumul din iunie anul trecut privind ieșirea țării din blocul comunitar.