60 de ani de Uniunea EuropeanăGrindeanu: „Să continuăm fără diviziuni și fragmentări în interiorul UE”/ Cioloș: Europa =democrație

Guvernul salută adoptarea Declarației de la Roma, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al UE. Și Dacian Cioloș a avut un mesaj: „Pentru mine, Europa înseamnă democrație, solidaritate, libertate”.
Guvernul salută adoptarea Declarației de la Roma, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al UE.
„Guvernul României salută adoptarea, astăzi, la Roma, a Declarației care înnoiește angajamentul celor 27 de state membre față de obiectivul unității și coeziunii europene, față de valorile și libertățile fundamentale care stau la baza construcției comunitare", conform comunicatului emis de Guvern.
„De aceea, Uniunea rămâne cadrul în care România, alături de celelalte state membre și instituțiile comunitare, va acționa pentru apărarea intereselor și a priorităților noastre comune. Vom contribui, ca stat membru, dar și ca țară deținătoare a președinției Consiliului UE în semestrul I din 2019, la continuarea integrării și la aprofundarea cooperării între statele membre, pentru a menține pacea, democrația, stabilitatea și securitatea în Europa", a precizat Grindeanu.
Guvernul își exprimă încrederea că, în cadrul procesului de reflecție privind viitorul Uniunii Europene, care se va derula în perioada următoare, cele 27 de state membre vor avea în vedere, în linia Declarației de la Roma, protejarea realizărilor de până acum - integritatea pieței interne, libertățile și valorile europene, inclusiv libera circulație a persoanelor și lucrătorilor, politica de coeziune, zona euro sau întărirea acțiunii Uniunii în vecinătate, atât la est, cât și la sud.
„Trebuie să continuăm, fără diviziuni și fragmentări în interiorul UE, aceste politici în beneficiul cetățenilor, care reprezintă amprenta modelului european de integrare. România rămâne pe deplin angajată să lucreze pentru a pune în aplicare direcțiile de acțiune convenite prin Agenda de la Roma, în sensul consolidării Uniunii. La 10 ani de la aderare, România are capacitatea și resursele de a aduce o contribuție substanțială în acest proces", se mai arată în comunicat.
Dacian Cioloș: Europa nu înseamnă numai directive, proceduri
Și fostul premier Dacian Cioloș, fost comisar european, a avut un mesaj cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființarea Uniunii Europene.
„Despre Uniunea Europeană se vorbește frecvent într-un stil birocratic, cu un limbaj de lemn, ca și cum Europa ar însemna numai directive, proceduri, bani, achiziții, administrație.
Pentru mine, Europa nu este Bruxelles. Este un spațiu fără bariere pentru oamenii cu inițiativă, pentru oamenii care vor să construiască în pace. Pentru mine, Europa înseamnă democrație, solidaritate, libertate.
60 de ani de Europa înseamnă un timp în care pacea a creat prosperitate. Un timp care ne-a învățat că prosperitatea are nevoie de mai mult decât de pace pentru a deveni bunăstare, interioară, în ființă, și exterioară, în societate. Cred că aceasta este misiunea noastră pentru următoarea jumătate de secol de Europă, din ce în ce mai deschisă lumii.
România este parte a Europei dacă fiecare dintre noi ne asumăm acest lucru, cu încredere, cu viziune, cu curaj, așa cum au făcut-o cei care au ieșit în stradă acum câteva săptămâni, așa cum o fac aceia dintre noi care lucrează și sunt bine integrați în alte țări europene, așa cum o facem fiecare dintre cei care credem în destinul european al României.
România și Europa au nevoie de fiecare dintre noi”.
Comentarii