Premierul Sorin Grindeanu s-a plâns, marți, la Parlament, referitor la avertismentul venit de la Comisia Europeana cu privire la obiectivul bugetar pe termen mediu al Romaniei, că anul trecut "nu s-a auzit despre aceste temeri legate de depășiri".

UPDATE: Fostul premier Dacian Cioloș a postat pe Facebook o replică după remarcile lui Dragnea și Grindeanu.

„Văd că cineva care are azi toate frâiele puterii, dar și responsabilitatea acestora, îmi cere să-i explic domnului Juncker cum stă treaba cu deficitul bugetar din România anului 2017. Nu am ce să-i explic eu domnului Juncker. Am explicat deja românilor de ce deficitul a fost depășit prin măsuri populiste votate anul trecut în Parlament”, a scris Cioloș.

 

"Anul trecut, liniște. Nu am auzit nici eu, nici românii n-au auzit de aceste temeri legate de depășiri și uite că s-au depășit. S-a depășit acest deficit fără a se întâmpla investiții majore, fără a începe proiecte majore în România și acesta este un lucru extrem de grav", a declarat premierul Sorin Grindeanu.

La rândul sau, președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că aceste semnale date de Comisia Europeană sunt "profund incorecte", scrie HotNews.ro care citează News.ro.

"Când state mari au sărit peste deficitul de 3% nu a fost nicio reacție de la Comisia Europeană. În România, când nici măcar nu se pune problemă să depășim deficitul de 3%, ne tot arată cartonașe galbene sau ne atenționează. Programul de guvernare va fi pus în practică, deficitul nu va fi depășit, în schimb vrem să fim lăsați să dezvoltăm România. Toate aceste semnale care sunt date, bazate pe nu știu ce, din punctul meu de vedere sunt profund incorecte-cele care vin de la Comisia Europeană. Nu cred că așa trebuie procedat cu un stat membru chiar dacă este vorba de România", a subliniat Dragnea.

De asemenea, atât prim-ministrul Sorin Grindeanu, cât și liderul PSD, Liviu Dragnea, au precizat că este posibil ca România să transmită un răspuns Comisiei Europene privind acest avertisment, potrivit surselor citate.

"Am o întâlnire chiar azi cu domnul Tăriceanu și discutăm și cu domnul prim-ministru, pentru că, din punctul meu de vedere, nu e corectă această abordare. Totuși, România este un stat membru cu drepturi depline, indicatorii macroeconomici arată foarte bine, în schimb primim tot felul de îngrijorări. Anul trecut a fost liniște și pace când România o luase în jos foarte tare", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că despre acest subiect poate vorbi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu fostul premier Dacian Cioloș.

"Asta domnul Juncker poate să vorbească cu domnul Cioloș foarte bine, că se întâlnesc foarte des", a mai spus Dragnea.  

Comisia Europeană a adresat, luni, României, un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu. De asemenea, au anunțat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării acestei abateri semnificative.

CE a menționat că este pentru prima oară când se aplică această procedură a cadrului de guvernanță economică al UE, iar acesta este modul prin care li se oferă autorităților posibilitatea de a lua măsuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.