Victor Ponta, Boiko Borisov și Aleksandar Vucici s-au întâlnit, la Sofia, unde au stabilit că vor acționa coordonat în criza refugiaților. Borisov a amenințat că România, Bulgaria și Serbia își închid granițele, dacă Austria și Germania o vor face.

Cele trei guverne ale ”Grupului de la Craiova” vor acționa ”perfect coordonat și solidar în toate acțiunile și politicile privind refugiații”, a postat, pe Facebook, premierul Victor Ponta, după reuniunea de sâmbătă de la Sofia.

Potrivit agenției bulgare BTA, premierul Victor Ponta a afirmat că, dacă sunt țări care își închid granițele și construiesc garduri, Bulgaria, România și Serbia au, de asemenea, dreptul de a se proteja, ”dar acest lucru nu este o soluție bună”.

El a adăugat că ”o soluție bună este o acțiune comună a întregii Europe”. 

Borisov: Nu ne vom expune cetățenii la presiunea migrației

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că cele trei țări sunt pregătite să-și închidă granițele, în cazul în care Germania și Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaților.

Șeful Guvernului de la Sofia a spus că cele trei nu vor permite să fie transformate în ”zone-tampon între Turcia și gardurile care au fost ridicate”.

”Vom fi pregătiți să ne închidem granițele. Nu ne vom expune cetățenii noștri la presiunea uriașă a milioanelor (de refugiați - n.r.) care ar putea veni”, a spus Borisov, adăugând că ridicarea gardurilor în Europa provoacă motive de îngrijorare.

"Un război are loc în Siria, înțelegem acest lucru, dar suntem îngrijorați și de numărul foarte mare de refugiați afgani, ca și de oamenii care vin din Irak și Iran, care sunt dificil de integrat", a mai spus Boiko Borisov.

Totodată, el a subliniat că România, Bulgaria și Serbia pledează pentru solidaritate europeană în condițiile în care acestea își îndeplinesc obligațiile. "Noi îndeplinim toate condițiile, protejăm granițele spațiului Schengen așa cum ni s-a cerut", a spus Borisov.

Reuniunea a avut loc cu o zi înainte de summit-ul extraordinar convocat de președintele CE, Jean-Claude Juncker, pe tema refugiaților și a rutei balcanice.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, obiectivul reuniunii extraordinare constă în ajungerea la acord privind acțiuni comune care să fie puse în aplicare imediat.

La summit-ul de duminică au fost invitați șefii de stat și de guvern din Austria, Bulgaria, Croația, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia și Slovenia.

Din partea României va participa președintele Klaus Iohannis.

În cadrul reuniunii, vor fi abordate aspecte concrete legate de provocările generate de fluxurile de refugiați cu care se confruntă statele din regiune, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Vor fi analizate nevoile de sprijin pentru aceste țări, precum și posibilitățile de sprijin atât din partea Uniunii Europene, cât și în plan bilateral, și în corelare cu agențiile europene și internaționale din domeniu”, se mai arată în comunicat.