Premierul Marcel Ciolacu participă miercuri la prima ședință comună a Guvernelor Ucrainei și României, care are loc la Kiev.

UPDATE

În cadrul întrevederilor oficiale, prim-ministrul României a salutat demersurile Guvernului ucrainean pentru recunoașterea inexistenței așa-numitei ”limbi moldovenești”. 

”Din acest moment, la nivel internațional există o singură limbă care reprezintă poporul român: limba română! Mulțumesc pentru decizia istorică prin care Guvernul ucrainean a corectat o nedreptate. Sunt ferm convins că împreună vom conlucra și pentru a modifica legislația în ceea ce privește drepturile minorităților. Toate drepturile pe care le au ucrainenii în Romania vor fi regăsite si în legislația din Ucraina, astfel încât toți cetățenii de origine română, care trăiesc în Ucraina, să aibă aceleași drepturi”, a declarat prim-ministrul Ciolacu.
Premierul a adăugat că împreună cu omologul său ucrainean a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română. ”Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat Ciolacu la Kiev.

+++

Redăm documente bilaterale semnate în cadrul primei ședințe commune a Guvernelor:

1. Declarație comună a Prim-Miniștrilor României și Ucrainei privind rezultatele primei întrevederi a Cabinetului de miniștri ai României și Ucrainei;

2. Memorandum de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene: (care include) Anexă - Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România și a infrastructurii rutiere conexe;

3. Acord între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernului României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România);

4. Protocol de implementare între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor;

5. Memorandum de înțelegere între Ministerul Economiei Anteprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare;

6. Memorandum de Înțelegere în domeniul farmaceutic;

7. Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina.

+++

România va dubla, până la sfârșitul anului, capacitatea de tranzit pentru cerealele din Ucraina, a anunțat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a declarat, la finalul ședinței comune ale guvernelor României și Ucrainei, că volumul de cereale ucrainene care va trece lunar prin România va crește de la două la patru milioane de tone.

"Am reușit împreună să găsim o formulă agreată în comun prin care să facilităm atât tranzitul cerealelor, cât și să protejăm piața românească și interesele fermierilor români. De altfel, în cadrul ședinței comune de astăzi am reiterat angajamentul de a dubla capacitatea de tranzit de la două milioane de tone lunar la patru milioane până la sfârșitul anului. Și vom face acest lucru pentru că vom continua să investim în infrastructura Portului Constanța, a porturilor dunărene, dar și în drumuri sau calea ferată", a afirmat Ciolacu, citat de Agerpres.

El a dat asigurări că exporturile de cereale din Ucraina în România se vor face cu protejarea intereselor fermierilor români.

Potrivit șefului Executivului român, de la începutul războiului, aproape 30 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România.

+++

Ciolacu este însoțit de mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății, găzduită la Kiev. 

În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, alături de care va susține declarații comune de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

”Vizita la Kiev are două obiective clare - promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare. Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucția acestei țări", a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat de presă.

Pe parcursul vizitei în Ucraina, premierul Marcel Ciolacu va depune o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei din Kiev și va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegației române de premierul Denys Shmyhal.

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și ucrainean, vor participa: vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

+++

Vizita premierului la Kiev vine la opt zile după ce președintele Ucrainei a fost la București.

Pe 18 august, premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a fost, de asemenea, în vizită la București.