Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, o Ordonanță de urgență privind aprobarea metodelor de intervenție în cazul atacurilor urșilor.

Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, prin alungare/capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.

Scopul principal al Ordonanței, susține Ministerul Mediului, este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice.

Potrivit actului normativ, sesizarea cazurilor în care este necesară intervenția se face de orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgență 112.

Intervenția asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului, de echipa de intervenție, a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea intervențiilor în cazul incidentelor generate de specia de urs brun.

Echipa de intervenție este formată din: primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență conform art. 12 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență; personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs; personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului care a încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, în zona unde s-a produs evenimentul; medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al comitetului local pentru situații de urgență.

Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

- dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;

- dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol; dacă siguranța și securitatea membrilor echipei de intervenție sunt puse în pericol; în cazul în care exemplarul de urs în cauză se rănește în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei ordonanțe de urgență; dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții; dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi și pentru asigurarea serviciilor de specialitate privind tranchilizarea și relocarea ori extragerea prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs, unitățile administrativ-teritoriale vor încheia contracte de prestări servicii cu gestionarii fondurilor de vânătoare și medicii veterinari, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice.

Modelele de contracte de prestări servicii se stabilesc prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor, care se emite în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Costurile privind intervenția se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenția în baza contractului de prestări servicii de permanență încheiat cu Gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică și se decontează de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor și în baza documentelor justificative depuse de unitățile administrativ - teritoriale la Gărzile forestiere.

Organizația Agemt Green spunea în urmă cu câteva zile: "Ce viitor are ursul, simbol al României, atunci când doar 1% din suprafața țării este strict protejată, politicul blochează programele de educație, prevenție și protecție, dar pregătește un OUG pentru a satisface vânătorii de trofee și industria cărnii de urs?"

ONG-ul a lansat și o petiție online pentru oprirea vânătorii de trofee.

Și social-democrații spun le transmit guvernanților: "Voi sunteți problema, nu urșii! OUG-ul ticălos adoptat azi de Guvernul Cîțu lasă urșii – simbolul României, în bătaia puștilor nemiloase ale vânătorilor de trofee!".

De asemenea, PSD solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR Ordonanța de urgență.

"Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern. Înainte de a da practic drumul la împușcarea la liber a urșilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîțu! Și nici nu e pasionat de petreceri wow!", a scris PSD într-un mesaj pe Facebook.