Guvernul a adoptat vineri seara ordonanța de urgență ce cuprinde numeroase modificări fiscale,printre care ”taxa pe lăcomie, plafonarea prețului la gaze și energie electrică și reducerea comisioanelor la fondurile de pensii private de la 2,5% la 1%.

Într-o conferință de presă, Darius Vâlcov, consilierul premierului condamnat penal în primă instanță, a precizat că s-a decis plafonarea prețului la gaze și energie electrică la utilizatorii casnici și industriali, măsură din care statul pierde circa 1,5-2 miliarde de lei.

Totodată, va fi instituită o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, Vâlcov dând exemple de companii din domeniu care au plătit impozit mic pe profit. Și principalii jucători din telecom au fost arătați cu degetul de consilierul premierului Dăncilă.

A fost menținută și taxa anunțată de Teodorovici pe activele financiare ale instituțiilor bancare, care se va aplica în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni și 6 luni depășesc un anumit nivel, stabilit la 2%. Taxa se va aplica trimestrial.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, suma acumulată până acum nu poate fi retrasă, dar contribuția poate fi mutată la Pilonul I. Comisionul de administrare a fost redus de la 2,5% la 1%. 

ANCOM va percepe companiilor din telecom o taxă de 3%.

O altă măsură anunțată de Darius Vâlcov constă în majorarea taxei pe viciu în cazul jocurilor de noroc: 2% din cifra de afaceri.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a susținut că OUG e ”un act foarte așteptat” de români și de companiile cu capital autohton. Întrebat cum a fost așteptat de companiile românești care au avut mult de pierdut pe Bursă în ultimele zile, Teodorovici n-a putut să ofere o explicație credibilă.

Rugat să comenteze declarația cancelarului austriac, Sebastian Kurz, potrivit căreia companiile austriece pot lua în calcul să se retragă din România, Teodorovici a declarat că, în discuțiile de la Palatul Victoria, din partea oficialului austriac nu a existat niciun fel de reacție, decât că e înțeleasă o astfel de măsură.

Întrebați dacă își asumă un eșec, Darius Vâlcov a exclus o eventuală plecare a unor companii străine, pe motiv că România e al doilea producător de gaze din UE și are cel mai mare al doilea randament al capitalului în sistemul bancar.

”Cât să mai suporte statul român ca o companie care face 3,2 miliarde să plătească impozit 10 pachete de țigări?”, spune Vâlcov, în loc să răspundă concret la întrebările jurnaliștilor.

El promite românilor ”surprize plăcute” după sărbători privind ratele bancare și prețurile la gaze și curent.

Darius Vâlcov contestă performanțele Pilonului II de pensii susținând că au existat români care și-au retras banii și au primit mai puțin decât au contribuit.