UPDATEGuvernul a aprobat OUG prin care taie voucherele de vacanță și sporurile COVID din prefecturi
Guvernul a adoptat în ședința de joi o Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Premierul Florin Cîțu a anunțat la finalul ședinței de Guvern că Ordonanța de urgență privind măsurile enumerate mai jos a fost aprobată. OUG poate fi consultată aici.
"Deficitul bugetar rămâne așa cum am stabilit, sunt modificări poate în interior, alocări diferite, mai multe credite de angajament. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI și la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte. Și atunci, bineînțeles, vor fi plătite anul viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiași parametri de cheltuieli și venituri", a afirmat premierul.
Proiectul legii bugetului de stat urmează să fie aprobat vineri.
+++
Concret, OUG vizează eliminarea voucherelor de vacanță pe anul 2021, eliminarea sporurilor COVID acordate în prefecturi și reducerea cu 50% a transportului public pentru studenți, față de gratuitatea de 100% de care beneficiau până acum. Și punctul de pensie va fi majorat, dar de la 1 ianuarie 2022.
Punctul de pensie crește în 2022
De asemenea, prin această OUG se va majora de la 1 ianuarie 2022 punctul de pensie. Astfel, începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Fără vouchere de vacanță în 2021
"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță", se arată în proiectul de ordonanță.
Studenții vor avea reducere 50% la transportul în comun
"Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport", mai scrie în proiect.
Fără sporuri COVID în prefecturi
Se arbogă articolul 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2020, care spunecă, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada stării de alertă, personalul instituțiilor prefectului implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a cărui finanțare se asigură de la capitolul 51.01 "Autorități publice și acțiuni externe", beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepția prefectului și subprefectului.
Comentarii