Guvernul a aprobat vineri un Memorandum propus de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin care a fost înființat Comitetul Român pentru Inteligența Artificială.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, "este un domeniu despre care am discutat și despre care am încercat să facem tot ceea ce ne stă în putință să ne aliniem la celelalte state din UE".

El a anunțat că prin POCIDIF sunt deja 52 de milioane de euro care au fost asigurate pentru crearea hub-ului de inteligența artificială.

"Trebuie să facem în așa fel încât să folosim inteligența cercetătorilor noștri și a celor care sunt preocupați și își desfășoară activitatea în domeniul cercetării și inovării atât în țară, cât și peste hotare, să poată să se angreneze în acest hub la nivel național și să poată să se integreze în ceea ce s-a reușit a se crea la nivelul Uniunii Europene", a adăugat prim-ministrul.

Printr-un alt Memorandum, Guvernul a înființat Oficiului de Știință și Tehnologie pe teritoriul SUA.

"Este clar că nu țintim altceva decât constituirea unui nucleu de inovare care să poată să funcționeze pe teritoriul Statelor Unite, în Silicon Valley. Sigur, nu este vorba doar de coordonarea și cooperarea cu Statele Unite, cu acest hub al inovării din Silicon Valley, ci este vorba și de cooperarea cu celelalte structuri similare din întreaga lume. Ca atare, în interiorul parteneriatului strategic cu SUA, venim cu o nouă componentă, pentru că deja avem o serie întreagă de legături, doar că ele nu au fost formalizate și nu au fost până în momentul de față coordonate și gestionate așa cum se cuvine de la nivelul unei instituții guvernamentale", a explicat Ciucă.