Guvernul a decis joi prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, decizie care include și o serie de noi măsuri, printre care și recomandarea ca măștile utilizate în spațiile publice să fie de tip medical sau FFP2.

Principalele modificări au în vedere următoarele aspecte:

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 8 ianuarie 2022, ca răspuns la situația sanitară provocată de pandemia COVID-19. Instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene, spune Guvernul, care adaugă că FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii.

Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise:

Copiii cu vârsta mai mica de 5 ani;

Persoanele care sunt singure în birou;

Prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public;

Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive. Menținerea măsurilor în vigoare referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori;

Participarea persoanelor în limita a 30% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

De la această regulă sunt exceptați operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spațiului în situația în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeași măsură se aplică și în ceea ce privește activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora.