Pe agenda ședinței de joi a Guvernului au fost mai multe proiecte pentru suplimentarea bugetelor unor ministere și alte instituții publice. Alocările de bani vin în contextul în care Executivul nu a făcut nici acum rectificarea bugetară.

Este vorba despre Ministerul Sănătății, Educației, al Investițiilor și Proiectelor Europene, Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul de Interne și de Externe, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Secretariatul General al Guvernului, SRR, Camera Deputaților, DNA și SRI.

Fondurile suplimentare au în vedere asigurarea finanțării serviciilor din spitale, a medicamentelor compensate, a plății salariilor din sistemul de sănătate și din sistemul de ordine publică, a plății majorate a salariilor din învățământul preuniversitar, plata cererilor de finanțare a unor proiecte susținute din fonduri europene, susținerea unor proiecte de investiții în domeniile transporturilor și mediului, precum și buna funcționare a instituțiilor statului. 

De asemenea, se fac unele redistribuiri la Ministerul Justiției și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Alocările de bani s-au făcut prin Hotărâri sau Memorandumuri.

Cum se împart cele peste 3,5 miliarde de lei, conform alocărilor consultate de EURACTIV România:

Ministerul de Interne primește 960 milioane lei, dintre care 395 milioane de lei pentru plata unor drepturi de natură salarială, iar suma de 565 milioane lei va fi folosită pentru plata unor drepturi de natură socială și mai primește 41,6 milioane lei pentru achiziții.

Ministerul Sănătății primește 41,6 milioane lei pentru proceduri de achiziție,  200 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor unităților spitalicești cu paturi, 168,331 milioane lei pentru asigurarea plății influențelor financiare determinate de creșterile salariale și de drepturile salariale acordate personalului din unitățile sanitare publice și alte 500 de milioane de lei în vederea asigurării derulării programelor de sănătate, a decontării medicamentelor compensate, a materialelor sanitare.

Ministerul Educației va avea în plus 184 milioane de lei pentru plata majorată a salariilor personalului din învățământul preuniversitar. 

Ministerul Mediului primește și el 1,3 milioane lei, necesari pentru realizarea în regim de urgență a lucrărilor pentru prevenirea efectelor calamităților produse prin cedarea infrastructurii de apărare existente (a digului) datorate fenomenelor erozionale înregistrate și accentuate în zona localității Bozanta Mică, județul Maramureș.

Ministerul de Externe va avea cu 85,2 milioane lei mai mult în buget. Din această sumă, 77,7 milioane lei pentru plata obligațiilor ce revin din angajamente legale încheiate la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, cât și pentru întărirea capacității forțelor armate din statele partenere atât din Vecinătatea Estică, cât și din Balcanii de Vest de a face față provocărilor de securitate actuale, cu atât mai relevante în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Alte  7,5 milioane sunt lei pentru plata unei tranșe aferente cotizației anuale a României la bugetul Instrumentului European pentru Pace (EPF), pilonul II.

Ministerul Proiectelor Europene are cu 500 milioane lei mai mult, necesari pentru onorarea cererilor de plată/rambursare depuse de beneficiari ai proiectelor finanțate prin Programul operațional Capital Uman, Programul operațional Competitivitate, Programul operațional Regional și Programul operațional Infrastructură Mare.

Ministerul Transporturilor primește mai multe tranșe în valoare de 218,5 milioane de lei credite bugetare, 81,5 milioane de lei credite de angajament și 81,5 milioane de lei credite bugetare pentru finanțarea proiectelor susținute din fonduri europene. Din suma totală de 381,5 milioane de lei din care: 218,5 milioane de lei credite bugetare destinate finanțării proiectelor din domeniul transporturilor derulate de beneficiarii Programului Operațional Infrastructura Mare, 81,5 milioane de lei credite de angajament și 81,5 milioane de lei credite bugetare pentru finanțarea proiectelor din cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei. 

SRI va avea 5 milioane de lei pentru suplimentarea limitei de credite de angajament pentru achiziționarea de active fixe necorporale, licențe și software, precum și a tehnicii specifice pentru executarea misiunilor Serviciului.

Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) va avea o redistribuire care presupune diminuarea cu suma de 3.000 lei credite bugetare, respectiv cu suma de 4.000 lei credite de angajament și suplimentarea cu aceleași sume a creditelor bugetare, respectiv a creditelor de angajament la titlul ”Alte cheltuieli”.

Măsura este necesară, spune Guvernul, pentru plata sumei aferente persoanelor cu handicap neîncadrate în conformitate cu prevederile legale.

La Ministerul Justiției se diminuează cu suma de 6,63 milioane lei credite de angajament, respectiv cu suma de 4,9 milioane lei credite bugetare aprobată la titlul ”Transferuri între instituții ale administrației publice” și se suplimenteazăcu aceleași sume credite de angajament și credite bugetare, la titlul ”Active nefinanciare”.

Fondurile sunt necesare pentru îndeplinirea obiectivelor și acțiunilor specifice Ministerului Justiției prevăzute în Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025, precum și pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru bunuri și servicii.

Radioul Public primește 29,5 milioane lei, din care 17,5 milioane lei se alocă pentru cheltuieli de personal, iar 12 milioane lei cheltuieli cu preluarea, transportul și difuzarea programelor SRR, cheltuieli cu utilitățile, cheltuieli pentru chiriile sediilor studiourilor din țară, cheltuieli cu remunerațiile datorate organismelor de gestiune colectivă.

Și Camera Deputaților primește 26 milioane lei pentru "acoperire cheltuieli de personal".

Secretariatul General al Guvernului va avea în plus 2,307 milioane lei credite de angajament și 18,841 milioane lei credite bugetare pentru cheltuieli de funcționare și contribuții ale României la OCDE.

Cultele religioase vor avea 333,3 milioane lei în plus în vederea acoperirii nevoilor instituționale și a sprijinului financiar acordat cultelor religioase. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va primi 200 de milioane de lei, iar limita de cheltuieli va fi majorată cu 668 de milioane de lei pentru decontarea serviciilor medicale oferite pacienților din spitale, cu termen de plată în octombrie, respectiv pentru plata cheltuielilor spitalelor cu medicamente, materiale sanitare, hrană și utilități.

În final, DNA va primi 800.000 lei credite de angajament pentru asigurarea sistemului informatic și buna funcționare a instituției.

Fosta ministri de Finanțe, Anca Dragu, acum senatoare USR, spune că felul în care Guvernul alocă banii din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului arată clar că Guvernul PSD-PNL a ajuns la fundul sacului și că bugetul pe 2023 a fost unul mincinos.

Anca Dragu îi cere prim-ministrului Ciolacu să vină cu o rectificare bugetară și să nu mai acorde bani din pix, cu țârâita, unor ministere, încercând să peticească bugetul sărăcit de pensii speciale, de alocări cu dedicație pentru firmele de partid și mufate la banul public sau de scheme de personal umflate cu oameni de partid.

"Guvernul a aprobat azi nu mai puțin de 11 HG-uri prin care alocă bani de la Fondul de rezervă pentru Ministerul Transporturilor, pentru MIPE, pentru Ministerul Mediului, pentru Ministerul de Externe, pentru Ministerul de Interne, pentru Camera Deputaților, pentru SRI. Doar un singur HG se referă la plata unor bani pentru reparații în urma unei calamități naturale. Adevărul este că singura calamitate se petrece acum la Palatul Victoria și are proporții epice", a transmis fosta ministră printr-un comunicat de presă.

De asemenea, aceasta susține că, de fapt, Guvernul Ciolacu refuză să facă rectificare bugetară și recurge la folosirea Fondului de rezervă deoarece bugetul inițial fusese gândit pentru 8-9 luni, iar "proasta socoteală bugetară de la începutul anului a bubuit acum".

"Rectificarea bugetară ar arăta dezastrul, iar Marcel Ciolacu ar trebui să spună care va fi deficitul peste 2 luni. Domnul Ciolacu amână acest moment penibil pentru dumnealui, pentru predecesor și pentru miniștrii lor de finanțe, dar și pentru toți colegii de partid care au susținut aceste guverne incredibil de incompetente. Deficitul bugetar pentru 2023 nu avea cum să rămână 4,4% din PIB, așa cum estimase Guvernul Ciucă cu ministru PSD la finanțe. În luna mai, Guvernul Ciucă emite o ordonanță de urgență pentru a mai drege busuiocul. Acea ordonanță de urgență urma să aducă economii la buget în sumă de 5,3 miliarde lei, dar cine mai știe ce s-a întâmplat, deoarece nici Guvernul Ciucă, nici Guvernul Ciolacu nu au evaluat rezultatele acestei ordonanțe. Legile economice au prostul obicei de a se răzbuna pe cei care nu le respectă", a conchis Dragu.