VIDEOGuvernul adoptă la ceas de seară bugetul, după ore în șir de discuții aprinse
Ședința de Guvern de joi în care se adoptă proiectul de buget pe anul 2024 și așa-numita „ordonanța trenuleț” privind importante măsuri fiscale a început cu mai mult de 9 ore întârziere.
PNL și PSD au reușit după 9 ore să cadă la pace pe banii pentru creșterea pensiilor, salariilor profesorilor și alte măsuri cu impact bugetar mare.
News.ro a relatat că „ordonanța trenuleț” a primit viz nefavorabil în unanimitate, cu 34 voturi împotrivă, în ședința CES. Legea Bugetului pe 2024 a primit aviz negativ, cu 28 de voturi împotriva și 4 voturi favorabile.
De asemenea, Consiliul Economic și Social a dat tot un aviz negativ pe proiectul bugetului de stat pe 2024.
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu, optimiste, deși previziunile pentru situația economică a țării nu sunt deloc bune:
"Important e să avem un buget bun anul viitor. O să facem un buget noaptea, ca hoții", a spus, râzând, premierul Ciolacu, joi seară, după ora 21:00.
Ciolacu a transmis că bugetul care va fi adoptat în această seară este unul bazat pe investiții, iar 2024 acestea vor fi jumătate din creșterea economică, în timp ce investițiile vor reprezenta și dublu față de consum. El i-a mulțumit ministrului de Finanțe pentru "tot efortul depus în 6 luni, pentru că știm cu toții cum a trebuit să gestionăm această situație".
Creșterea economică în 2024 va fi de 3.4%, a doua cea mai mare din UE.
”Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie", a mai explicat premierul.
Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale, la fel și salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% a salariilor în sistemul bugetar, cu excepția demnitarilor.
"Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 miliarde lei mai mult față de 2023. La Transporturi alocăm cu 27% mai mulți bani. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor”, a continuat Marcel Ciolacu.
”Există suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv CNAS, Mediu și Dezvoltare. Vorbim despre Programul "Anghel Saligny", unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu și ceva față de 2023”, a transmis premierul.
Ciolacu a reiterat că nu vor fi creșteri de taxe în 2024, iar majorarea de venituri fiind exclusiv "efectul multiplicării economice a investițiilor și a luptei contra evaziunii".
"Cu adevărat am pretenții sporite de la Fisc și Vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum și le vor avea. Vorbim de e-factura, e-transport, e-sigiliu. În plus, avem pe agendă azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei anti-fraudă și un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanțe. Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii și colectarea mult mai bună la buget”, a mai spus șeful Executivului.
De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna asta s-a discutat reorganizarea a șase ministere, iar săptămâna viitoare continuă discuțiile și despre restul.
"În final, vor rămâne mai puține instituții, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocrația”, a adăugat acesta.
În finalul declarației, Ciolacu a anunțat că vineri va fi trimisă către Comisia Europeană cererea de plată numărul 3 din PNRR și ultimele deconturi pentru banii europeni din exercițiul care se încheie la final de an.
Tot joi seară, Guvernul alocă bani pentru cheltuielile descentralizate la nivel dlocal.
"Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, a mai adăugat prim-ministrul.
El speră că proiectul va trece și de votul Parlamentului până de Crăciun, pentru "a putea construi România".
Comentarii