Premierul Nicolae Ciucă a avut duminică dimineață o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din Educație. Cei din urmă au anunțat că luni la ora 10:00 vor comunica decizia profesorilor în ceea ce privește noile propuneri înaintate de Executiv.

UPDATE

Ce prevede OUG pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ

Actul adoptat de Guvern include o serie de măsuri în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.

Actul normativ prevede:La examenul național de bacalaureat, pentru anul școlar 2022 - 2023, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale, probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal și probele de evaluare a competențelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei OUG.

În anul școlar 2022 - 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează. 

Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educației, fără inspecția la clasă. 

+++

La finalul scurtei ședințe de Guvern, Ligia Deca a anunțat că perioada de înscriere la Bacalaureat și Evaluare Națională s-a prelungit din nou, până pe 16 iunie, dată până la care toți elevii trebuie să aibă mediile încheiate.

Deca a reiterat și că profesorii nu vor fi plătiți pentru zilele în care nu au fost la ore, însă asta nu este "o sancțiune", ci despre "o prevedere legală asumată de membri de sindicat".


+++

Discuțiile au vizat propunerea de sâmbătă seara a Guvernul, și anume o creștere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar și 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranșă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a anunțat la finalul discuțiile de duminică faptul că "este grevă în toate școlile".

De asemenea, Marius Nistor a declarat că, "în momentul în care se vor încheia în totalitate discuțiile cu Guvernul României, în momentul în care colegii își vor da acordul vizavi de conținutul acelui act normativ, după ce va apărea o Ordonanța de urgență, din momentul acela putem spune ce se întâmplă mai departe".

Întrebat dacă Guvernul le-a spus de unde va face rost de bani pentru creșterile salariale, Nistor a replicat că nu este problema sindicatelor de unde anume iau banii.

"Este treaba Guvernului. Guvernul trebuie să identifice resursele financiare necesare pentru a răspunde așteptărilor colegilor noștri", a răspuns acesta.

Tot el a transmis că luni, de la ora 10:00, vor transmite Guvernului poziția colegilor, după ce vor intra în posesia OUG.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după întâlnirea cu sindicatele, că a vrut ca finalul discuțiilor să fie unul "cât se poate de concludent pentru noi toți".

"Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă, pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, de copii, de părinți", a spus el.

Ciucă a reiterat măsurile propuse de Guvern și a declarat din nou că este responsabil și nu a dorit să vină cu măsuri "populiste, care să ducă la dereglarea sistemului".

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la începutul ședinței de Guvern că trei modificări importante urmează să fie făcute duminică, și anume echivalarea notelor la probele orale de la Bacalaureat cu notele din liceu, evaluarea la clasa a VI-a nu se va mai susține, iar titularizare se va susține doar cu proba scrisă, fără a se lua în considerare inspecțiile la clase.