Guvernul Ciolacu a aprobat joi o Hotărâre privind achiziția a 23 locomotive electrice noi, capabile să atingă viteza de 160 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători.

Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul pentru modernizare și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Noile investiții prin Fondul pentru modernizare contribuie la reducerea consumului de energie prin eficiență energetică în sectorul transporturilor, investiții care vor asigura de asemenea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu obiectivele Comisiei Europene de reducere a impactului asupra mediului și de îmbunătățire a eficienței energetice, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În document se mai specifică faptul că în prezent există o creștere semnificativă a mobilității sociale, mai ales la orele de vârf și se constată o aglomerare excesivă cauzată de traficul auto (în principal cu microbuze și autoturisme), care poate fi satisfăcută doar prin sporirea capacității de transport feroviar, respectiv a capacității mijloacelor de transport aferente (vehicule feroviare în cazul de față) și a calității oferite de acestea.

Înlocuirea parcului de vehicule feroviare utilizate în transportul feroviar public de călători din România are în vedere achiziția de unități de transport moderne, care să asigure călătorilor condiții optime de efectuare a călătoriilor pe rețeaua feroviară CFR, atât din punct de vedere al confortului, cât și din punct de vedere al sporirii mobilității.

Acest fapt se realizează inclusiv prin introducerea unor noi oferte de servicii care să țină cont de dinamica pieței transportului feroviar public de călători din România și împreună cu dezvoltarea și modernizarea infrastructurii 3 feroviare de transport, care să contribuie în mod semnificativ la creșterea economică și la îmbunătățirea calității vieții. Noile oferte de servicii de transport feroviar public de călători, dezvoltate pe baza vehiculelor feroviare noi și moderne care vor fi achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară vor avea în vedere atât sporirea mobilității în jurul marilor centre socioeconomice ale țării, cât și realizarea unor conexiuni rapide între unitățile administrativ teritoriale importante ale țării.

Pentru achiziționarea celor 23 locomotive electrice noi este necesară suma totală de 153.134.700,70 euro cu TVA, respectiv 760.267.848,55 lei cu TVA, calculat la cursul euro BNR de 4,9647 de la data de 30.10.2023.

+++

După ședința de Guvern, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că achiziția a fost aprobată printr-o notă de fundamentare și are ca scop atât creșterea mobilității în zona marilor centre socio-economice, cât și asigurarea unor conexiuni rapide între mai multe localități importante din România.

Noile locomotive electrice vor circula pe următoarele rute:

•⁠ ⁠București-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Timișoara-Arad;
•⁠ ⁠București-Craiova-Simeria-Deva-Arad;
•⁠ ⁠București-Brașov-Sighișoara-Arad-Curtici;
•⁠ ⁠București-Brașov-Sighișoara-Cluj Napoca-Oradea;
•⁠ ⁠București-Brașov-Miercurea Ciuc-Dej;
•⁠ ⁠București-Buzău-Pașcani-Suceava-Vatra Dornei;
•⁠ ⁠București-Buzău-Tecuci-Iași;
•⁠ ⁠București-Buzău-Pașcani-Iași;
•⁠ ⁠București-Giurgiu Nord;
•⁠ ⁠Iași- Constanța/(Mangalia) via Tecuci;
•⁠ ⁠Suceava- Constanța/(Mangalia) via Buzău;
•⁠ ⁠Galați-Constanța/(Mangalia);
•⁠ ⁠București-Constanța/(Mangalia).

Achiziția va avea o valoare totală de 760,26 milioane lei (cu TVA), iar finanțarea este asigurată prin fonduri externe nerambursabile (Fondul de modernizare).

Tot joi s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj-Focșani (143,23 km).

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 10,96 miliarde lei, finanțare asigurată prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) și Programul Transport 2021-2027 (PT), iar durata de execuție a acestei investiții este de 36 de luni.

Promisiunile sunt că acest nou proiect de infrastructură feroviară va aduce o serie de beneficii, atât regionale cât și naționale:

•⁠ ⁠reducerea timpului de călătorie;
•⁠ ⁠îmbunătățirea condițiilor de siguranță și a confortului;
•⁠ ⁠optimizarea transportului feroviar, atât pentru pasageri, cât și pentru marfă;
•⁠ ⁠creșterea accesului la municipiile Ploiești, Buzău și orașele Mizil și Râmnicu Sărat;
•⁠ ⁠atragerea de investitori și capital care vot dezvolta mediul de afaceri din județele Prahova, Buzău și Vrancea.