Guvernul a aprobat joi o nouă măsură de sprijin pentru pensionarii care au venituri lunare de până în 2.000 de lei.

UPDATE

Guvernul a aprobat joi după-amiază Ordonanța de Urgență care prevede acordarea unui ajutor de 700 de lei pensionarilor din sistemul public și militar care au venituri mai mici de 2.000 lei/lună. 

Nicolae Ciucă s-a încurcat din nou în cifre

La începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a spus că cei 700 de lei vor merge către pensionarii cu venituri de până 2.500 de lei, nu până la 2.000 de lei, așa cum prevede proiectul. Ciucă a încurcat cifrele în timp ce citea de pe foi. 

+++

Astfel, în luna iulie a anului 2022 se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Sistemele de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii vor pune la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice toate informațiile necesare solicitate de aceasta, în vederea aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

Măsura, care face parte din pachetul "Sprijin pentru România", este justificată de Guvern prin liberalizarea prețurilor la energie, măsură impusă la nivel internațional și european care a generat o creștere fără precedent a prețului la energia electrică, gazele naturale, precum și la combustibil și care au avut impact atât asupra creșterii prețurilor la utilitățile publice pentru populație precum și asupra creșterii prețurilor la bunurile de consum determinând în principal o scădere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile, cu impact semnificativ asupra standardelor de viață ale populației.

Guvernul a mai luat în considerare și criza războiului din Ucraina, despre care spune că a determinat la rândul său un impact puternic asupra prețurilor la bunurile de consum, întrucât Ucraina este un mare producător și exportator de cereale pentru Uniunea Europeană, iar odată cu declanșarea războiului aceste importuri s-au diminuat semnificativ, astfel încât impactul asupra prețului la bunurile de consum destinate populației a fost unul semnificativ.