Guvernul va adopta, prin ordonanță de urgență, Codul administrativ care include o „indemnizație pentru limită de vârstă”, care va fi plătită aleșilor locali din bugetele locale. OUG ar putea fi adoptată săptămâna viitoare.

„Un Cod administrativ este așteptat de foarte mulți ani, s-au făcut pași importanți, acest Cod a fost dezbătut în Parlament, noi am preluat ceea ce a fost votat în Parlament și știm că acest Cod administrativ ar aduce ordine în administrație”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, la dezbaterea „Upgrade România: marile proiecte de investiții în 2019”.

„Un Cod administrativ, care poate nu este perfect, poate mai trebuie modificat în anumite puncte, ar duce această ordine în sistemul administrativ. Vom vedea ceea ce a obiectat CES (Consiliul Economic și Social - n.r.), este un aviz consultativ, dar vrem să vedem ce anume a obiectat ca să răspundem acestor obiecții. Vom merge la următorul CES și îi vom chema pe cei care sunt direct interesați de Codul administrativ, cei care lucrează în administrație, primarii, președinți de consilii județene, toți cei care și-au dorit de atâta timp acest Cod administrativ. Din punctul meu de vedere, răspunzând acestor observații, eu cred că Codul administrativ trebuie adoptat, trebuie să avem o discuție atât cu reprezentanții sindicatelor din CES, dar și cu cei care sunt beneficiarii Codului și îl vom adopta prin ordonanță de urgență”, a spus premierul.

CES a dat marți un aviz negativ proiectului de Cod administrativ, iar Guvernul analizează dacă este necesară o nouă întrunire a Consiliului.

„Mi-aș dori ca primarii să vină să explice mult mai clar, să argumenteze cel mai bine pentru că știu despre ce este vorba și oamenii să înțeleagă că nu vrea nimeni să creeze un statut aparte pentru primari. Sunt chestiuni de normalitate care trebuiesc aduse și e o decizie foarte importantă a Guvernului. Impactul este unul sustenabil de 100-150 milioane lei. Nu este asta o problemă. Atâta timp cât am avizat acest document, este clar că am accentuat acest impact ca fiind sustenabil de acoperit”, a spus ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.