Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că Guvernul va cere un control de constituționalitate pe Legea aprobată luni de deputați și care prevede mai multe creșteri salariale pentru bugetari.

Într-o conferință de presă, premierul Dacian Cioloș a declarat că nu este posibil ca parlamentarii să nu fi știut despre Legea responsabilității fiscale, potrivit căreia cu șase luni inainte de alegeri nu se mai adoptă acte normative legate de salarii.

El a explicat că această lege prevede că instituțiile publice nu adoptă astfel de acte normative, iar Parlamentul este o instituție publică.

Pe de altă parte, Cioloș a spus că, dacă se dorea ca legea să fie aplicabilă, se respecta principiul bicameralismului, care spune că, dacă o lege este votată cu modificări fundamentale la o Cameră, se întoarce la camera inițială: "Legea a trecut de Senat fără nicio modificare și a fost modificată substanțial în Camera Deputaților, fără ca Senatul să fie consultat și să se ceară votul pe acele amendamente.

"Această lege, așa cum a fost votată, afectează niște principii pe care Guvernul și-a bazat modificările salariale. Ea adâncește inechitățile salariale pe care am încercat să le corectăm”, a mai spus Cioloș, adăugând că Executivul nu contestă nevoie de ajustare a salariilor în sectorul bugetar. 

Referitor la problema cvorumului, premierul a afirmat că este ”treaba Parlamentului să decidă dacă a fost cvorum sau nu”.