Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul majorează în ședința de miercuri salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar.

"Validăm, de fapt, o decizie luată de Guvern, prin consultare cu sindicatele și patronatele, care fac parte din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. Majorarea salariului minim cu 9,46% se aplică începând cu 1 ianuarie 2025 și vor beneficia peste 1,8 milioane de români", a spus Ciolacu.

Tot ca urmare a discuțiilor din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, Guvernul anunță că aprobă primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar.

"Este un pas important în consolidarea dialogului social în România, oferind o mai bună protecție pentru cei 45.000 de angajați din acest sector economic", a adăugat Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 14 noiembrie legea privind salariul minim european, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat a doua zi că, astfel, "putem face în acest moment pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie".

Pe 16 octombrie, premierul Marcel Ciolacu anunța că s-a stabilit în Comitetul Național Tripartit ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.050 de lei.

Pe 13 iunie, Ciolacu a spunea, la debutul unei ședințe de Guvern, că a fost pus în transparență publică proiectul privind introducerea salariului minim european în România.

În luna aprilie, PSD anunța că își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului. În acest sens, specialiștii PSD lucrau la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională.

Mai devreme, pe 15 septembrie 2022, tot PSD anunța că va susține în Coaliție ca Guvernul să adopte atunci prevederile Directivei europene are a trecut tot în 2022 de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din UE, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Pe 16 septembrie 2022, premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a declarat că există posibilitatea ca România să adopte, începând cu anul 2023, salariul minim european.

Conform Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale "în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut".

Termenul de conformare la prevederile Directivei este de doi ani de la aprobarea oficială de către Consiliu a acordului agreat cu Comisia Europeană la 6 iunie 2022.

Statele membre vor trebui să colecteze date privind acoperirea și adecvarea salariului minim și să se asigure că angajații pot avea acces la soluționarea litigiilor și au dreptul la despăgubiri. Conformitatea și aplicarea eficientă sunt esențiale pentru ca lucrătorii să beneficieze efectiv de accesul la protecția salariului minim și să promoveze un cadru competitiv bazat pe inovație, productivitate și respectarea standardelor sociale.