Banca de Investiții și Dezvoltare va lua naștere printr-o Hotărâre de Guvern, a anunțat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Astăzi (miercuri - n.r.) vom aproba înființarea și funcționarea Băncii de Investiții și Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat și va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va deveni un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private. Este, de asemenea, un obiectiv pe care l-am asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și programul de guvernare 2021-2024", a spus, la începutul ședineți de Guvern, Ciucă.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că BID va viza proiectele mari și pe cele care au ca destinație economia de producție, iar ea trebuie să fie "o bancă de dezvoltare în adevăratul sens al cuvântului".

"Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare ale economiei. Este un obiectiv pe care România și l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv și numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanțare, care să vină până la urmă pe o piață de capital și financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creșterea intermedierii financiare", a spus Câciu, citat de Agerpres.

El a menționat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere format din șapte persoane și un consiliu director alcătuit din trei persoane. Ministrul a subliniat că această bancă va fi înființată "pe criterii de performanță".

"Cei care vor face parte pentru primii doi ani din acest consiliu care va participa la operaționalizarea băncii vor primi o sumă fixă și o primă de succes. Practic, suma aceasta fixă nu va fi nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică. Dar vor fi indicatori de performanță, cu criterii, pe etape de îndeplinit, astfel încât cei care vor fi numiți în acest consiliu să știe că de fiecare dată vor fi monitorizați, astfel încât să avem banca operațională în decurs de un an - un an și jumătate", a mai spus el.

Ministrul a afirmat că apariția unui nou actor în sistemul financiar este "foarte importantă", deoarece necesarul de finanțare la nivel economic este din ce în ce mai mare.