Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a propus, în ședința Executivului de luni, desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu.

"Vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi sumplimentară a unui proiect de OUG privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte (Ion Iliescu - n.r.)", a declarat Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că aprobă OUG.

+++

Institutului Revoluției Române s-a aflat în centrul unul scandal, săptămâna trecută, când a vrut să organizeze un concert dedicat aniversării a 30 de ani de la Revoluție. Mai multe ONG-uri au boicotat evenimentul și au cerut demiterea lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu de la conducerea institutului. Ulterior, concertul a fost anulat.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a cerut desființarea acestuia. 

"Grupul pentru Dialog Social cere insistent desființarea acestei instituții-fantomă. Condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanității, legitimitatea sa este nulă, iar existența ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre. În aceste zile, când comemorăm 30 de ani de la Revoluție, Institutul a dovedit încă o dată că scopurile sale sunt departe de a cinsti memoria celor căzuți atunci.

Cerem Președintelui României și celorlalte instituții ale statului să facă acest gest de reparație istorică și de reconfigurare esențială a instituțiilor. Este strigător la cer că încă nu există un Muzeu al Revoluției Române, desfășurarea clipă cu clipă a evenimentelor de atunci este încă neclară, munca istoricilor a fost împiedicată permanent tocmai prin existența acestor false configurări instituționale, a căror menire a fost, în toți acești 30 de ani, să ofere legitimitate celor ce nu o au și nu o pot avea", a transmis GDS, printr-un comunicat.