Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a ieșit duminică la prânz din nou să anunțe oferta Executivului pentru profesori. Doar că oferta, sub formă de prime, a fost deja refuzată de câteva ori de sindicaliști.

Potrivit lui Cărbunaru, Guvernul a elaborat o Ordonanță pentru a majora veniturile pentru personalului didactic și nedidactic. Este vorba despre un pachet de peste un miliard de lei, dintre care peste 700 de lei din fonduri UE, iar restul din bani de la buget.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Educației urmează să posteze în transparență decizională proiectul de OUG.

El a mai adăugat că acest efort bugetar nu a fost cuprins în bugetul de stat, dar "Guvernul face eforturi pentru a răspunde nevoilor societății".

Cărbunaru a reiterat că profesorii sunt așteptați la catedre de "copiii noștri".

Ce prevede pachetul despre care Guvernul a tot vorbit în ultimele zile și l-a prezentat din nou duminică:

- 2.500 de lei - prim[ de carieră didactică sau de compensare salarială, care va asigura tranziția către noua grilă de salarizare (1.000 de lei și 1.500 de lei în octombrie). 

- 1.000 de lei pentru personalul nedidactic (500 de lei în iunie și 500 în septembrie);

Dan Cărbunaru a declarat că acești bani sunt să acopere "nevoile pe care le au de asigurat în viața de zi cu zi", în completarea veniturilor.

Tot Cărbunaru a anunțat că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, ca luni să înceapă discuțiile cu sindicatele pe noua grilă din legea salarizării.


În timp ce la Guvern se anunțau măsurile, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a reiterat, la Antena 3 CNN, un "nu" vehement și a transmis că Guvernul nu înțelege situația.

"Cred că domnii de la Guvern chiar nu înțelege despre ce e vorba", a spus Marius Nistor.

Greva continuă de luni, a mai spus Nistor, iar marți va avea loc mitingul unde sunt așteptate 20.000 de cadre din toată țara.